Fájni fog a németeknek az oroszok elleni szankció

Vágólapra másolva!
Viharfelhők gyülekeznek a német gazdaság idei teljesítménye felett, véli a Bundesbank, így pedig gyengébb lehet a növekedési ütem, mint ahogyan azt korábban várták. Ebben igen vaskosan benne lehet majd az Oroszország ellen alkalmazott szankciók hatása. 
Vágólapra másolva!
  • A Bundesbank szerint a legfrissebb GDP-adatok alulmúlták a tavaszi várakozásaikat, valamint az elhúzódó geopolitikai feszültség is alááshatja majd a gazdaság regenerálódását.
  • Korábban a gazdasági lassulást csupán átmenetinek vélték, azonban a friss számítások szerint az idei és a jövő évi gazdasági kilátások sem olyan jók, mint ahogyan azt korábban prognosztizálták.
  • A júniusi számok alapján még 1,9 százalékos idei bővülést vártak, míg 2015-re a gazdaság 2 százalékos növekedését valószínűsítették, ettől maradhatnak el majd a nagy valószínűség szerint gyengébb második félév miatt.
  • Igaz a német gazdaság magasabb növekedési ütemet produkálhat, mint az eurózóna. Az Európai Központi Bank az egész eurózónára 1 százalékos idei, és 1,7 százalékos 2015-ös bővülést vár. Az EKB szeptemberben vizsgálja felül a korábbi elemzéseket, míg a Bundesbanktól csak decemberben kaphatunk konkrét számokat.
  • Az Oroszország elleni kemény szankciók éreztetni fogják hatásukat a német exporton, írja a Bundesbank. Ráadásul a geopolitikai feszültségek miatt a befektetői bizalom is hanyatlik, az Ifo üzleti bizalmi index három egymást követő hónapban csökkent azok után, hogy előtte 2011 óta nem látott magasságokig emelkedett.
  • Az euróövezetben látott gyenge növekedési számokat és a nagyon alacsony inflációt látva az EKB lazább monetáris politikát kezdett alkalmazni. A Bundesbank szerint az alacsony inflációs nyomás, azaz a tartósan középtávú cél alatt tartózkodó inflációs ráta indokolttá teszi az EKB laza monetáris politikáját. Ugyanakkor egy amerikaihoz hasonló pénznyomtatási programot nem pártolnának, mivel az gátolhatja a problémás gazdaságok költségvetési konszolifációját.