NGM: Csökkenni fog az államadósság

Vágólapra másolva!
Az év eddigi részében sok állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő, ezért dönt rekordokat az adósság. A pénzt viszont nem költötték el, abból az év második felében a lejáró hiteleket törlesztik majd, az adósság csökkenni fog.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett előzetes pénzügyi adatai szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta először emelkedett a 85 százalékos szint fölé, akkor 85,6 százalékon tetőzött. Az adósságfinanszírozás szezonalitása miatt év közben hullámzik az adósság szintje, de az év végi mutató az igazán fontos, az pedig a tavalyi szint alá csökkenhet - mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára.

Előre betáraztak

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már az év elején biztosította az idén lejártó tartozások fedezetét - hangsúlyozta az államtitkár. Az ÁKK márciusban dollárkötvényt bocsátott ki 3 milliárd dollár értékben, egyedül ez 700 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Nagyon keresettek a forint alapú állampapírok is, ezért az ÁKK a szükségesnél többet bocsát ki, ami átmenetileg szintén növeli az adósságot.

Most már csökkenni fog

Az év hátralévő részében ezekből a bevételekből a lejáró hiteleket fogják fizetni. Júliusban már kifizettek 1 milliárd eurót, ami a harmadik negyedévi statisztikákban jelenik meg, ráadásul év végéig további több mint 2 milliárd euró törlesztése csökkenti majd az államadósságot - véli Banai Péter.

Átvették az önkormányzatok adósságát

A központi költségvetés adósságát növeli, hogy az állam januártól átvette az önkormányzatok adósságát. Ez ugyanakkor nem növelte az államháztartás egészének az adósságát, mert az államháztartási alrendszerek közötti tranzakció volt.