Ennyit fognak emelkedni a tőzsdék

tőzsde befektetés részvény trend bika medve bull bear
Vágólapra másolva!
6 százalékot fog emelkedni a következő 12 hónapban az amerikai részvények mozgását leképzező S&P 500 index, véli a neves befektetési bank, Goldman Sachs. Nézzük, mire alapozzák ezt!
Vágólapra másolva!

Elsősorban arra, hogy bár a piacok általában nem követik a korábban látott mintákat az árfolyamok mozgása során, ezúttal így fognak tenni a részvények. A várt kamatemelések előtti 12 hónapban pedig a részvénypiac eddig jól szerepelt a múltban, például 1994-ben, 1999-ben, vagy éppen 2004-ben is. (2009-ben nem jött szóba a kamatemelés...)

Az elemzői várakozások szerint a Fed feltehetően 2015 harmadik negyedévében, tehát egy év múlva emelhet majd kamatot, a 6 százalékos pluszt tehát alapvetően ezzel magyarázzák.

Inkább részvényt, ne kötvényt

David Kostin, és a stratégák a korábbi állításukon viszont nem változtattak, mikor kijelentették: a következő években a részvények jobban teljesítenek majd a kötvényeknél.

  • 2018-ig a részvények átlagosan 4 százalékos reálhozamot hoznak majd,
  • a kötvényekkel viszont csak 1 százalékos mínuszt lehet majd elérni.

Ez persze azt is feltételezi, hogy a Fed kamata nem áll majd meg az első emelésnél, hanem az átlaghoz visszatérve 4 százalékos mértéket vesz majd fel. A 10 éves kötvényhozamok 4,5 százalékra emelkednek.

A Fed irányató rátájának alakulása, és a Goldman Sachs várakozása Forrás: Goldman Sachs

A Fed irányadó rátájnak alakulása tehát nem elhagyagolható szempont a befektetések számára, nem is csoda, hogy mi is többször foglalkozuk vele. Persze létrehozható egy olyan portfólió is, ami kötvényeket is, részvényeket is tartalmaz. Szerencsére az Investor Trader ügyfelei ezt egyetlen számláról végrehajthatják, akár befektetési alapokon keresztül is.