Hasít a szállítmányozási gigász

szállítás hajózás tenger konténer kereskedelem súly
Vágólapra másolva!
Megemelte idei eredményvárakozásait a világ legnagyobb szállítmányozási társaságát is üzemeltető APM-Maersk. A dán óriás a vártnál jobban halad a költségcsökkentésekkel, és a szállítmányozással foglalkozó egysége is hasít. 
Vágólapra másolva!

A vártnál erősebb negyedévet zárt a többek között a világ legnagyobb tengeri szállítmányozási cégét is birtokló A.P. Moeller-Maersk. A dán vállalat 3,09 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el a második félévben, 9 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban, ami meghaladta a 3,05 milliárd dolláros elemzői várakozásokat.

Az eredmények javulásában jelentős szerepet játszott a konténerszállítással foglalkozó Maersk Line, mely a költségcsökkentéseknek és hatékonyság javító intézkedéseknek köszönhetően 547 millió dolláros üzemi nyereséget ért el, 17,5 százalékka többet a tavalyi év azonos időszakánál.

A Maersk Line szolgáltatása iránti kereslet továbbra is nagyon erős, ami az év hátralévő részében is fennmaradhat. Emiatt a menedzsment szerint az egység idei üzemi eredménye jelentősen meg fogja haladni a tavalyi 1,5 milliárd dolláros értéket.

Mi az a Maersk?

A Maersk egy nagyon összetett, holdingstruktúrában működő cég. A társaság főbb tevékenységei: konténerszállítás (Maersk Line), olajkitermelés (Maersk Oil), kikötő-üzemeltetés (APM Terminals) és mélytengeri fúrás (Maersk Drilling).

A vállalat 2012 őszén profilváltást jelentett be, és az eddigi hajózási szállítmányozási üzletágtól az olajipari és kikötő ágazat felé kezdett fordulni.

A vártnál erősebb eredmények után a Maersk az egész cégcsoport idei eredményvárakozásait is megemelte. Eszerit a különleges tételektől tisztított üzemi eredmény 4,5 milliárd dollárt tehet ki, miközben korábban még 4 milliárd dollárt vártak erre az évre.

Forrás: Investor.hu

A társaság ráadásul bejelentette, hogy 110 éves történetük során először sajátrészvény-visszavásárlási programot indítanak, és ennek keretében 1 milliárd dollár értékben vásárolnak vissza papírokat a tulajdonosoktól. A cég szerint a nagyon erős tőkehelyzetük teszi lehetővé a program indítását.

A kedvező híreknek örülnek a Maersk befektetői, így a cég részvényei már 4,6 százalékos pluszban mozognak. Ennél nagyobbat egy nap alatt egy éve nem ugrottak a papírok. Az árfolyam ezzel két hónapos csúcsára ért fel.

AP Maersk napi grafikon (Koppenhága) Forrás: AmiBroker, Investor.hu