Vágólapra másolva!
Az egyre jobb amerikai makroadatok a vártnál korábbi kamatemelést is hozhatnak Amerikában, amit a Fed szerdai jegyzőkönyve is megerősíteni látszik. Erre pedig a dollár nagyobb erősödésbe kezdett. De a részvénypiacok is jó napot zártak tegnap az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Nagyot erősödött a dollár az elmúlt két napban, amit a Fed jegyzőkönyve is csak fokozott. Az amerikai monetáris politikai döntéshozók szerint egyre közelebb vannak a kamatemelések, miután az elmúlt hetekben érkezett makroadatok váratlanul jó gazdasági teljesítményről árulkodnak, és a munkaerőpiac is alapvetően normális állapotba került vissza.

Ezzel együtt a Fed számára még további bizonyítékokra van szükség a kamatemelésekhez, jegyezték meg a jegyzőkönyvben. Az EURUSD jegyzések a kedd délutáni 1,334 közeléből egészen 1,325-ig jöttek le.

A részvénypiacokon ezzel együtt csak kisebb eladói nyomást okozott a Fed jegyzőkönyve, az elmúlt két napban pedig összességében folytatódott a felpattanás. Az S&P 500 1986,51 ponton zárt, amivel alig másfél pontra került történelmi zárócsúcsától (július 24.).
A dollár erősödése a nyersanyagok számára is igen negatív volt, az arany az 1 280 dolláros szintig esett vissza, miközben a WTI nyersolaj árfolyama már 93 dollárnál található. Az elmúlt hónapokban látott áresés az olaj piacán tehát egyre nagyobb méreteket ölt, miután két hónapja még 108 közelében voltak a jegyzések.

A vártnál gyengébb lett az HSBC kínai előzetes feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe. A tényadat 50,3 pontot mutat augusztusra az elemzők által várt 51,5 pont helyett. A hírekre bele is adtak a kínai tőzsdékbe, a hongkongi index 0,7, míg a sanghaji 0,9 százalékkal halad lefelé.

Ellenben a japán Nikkei 0,9 százalékos emelkedéssel zárt, mivel a japán feldolgozóipari adat jobb lett a vártnál (tény: 52,4 pont, várt: 51,5 pont).

Nem sikerült jól a Hewlett-Packard (NYSE) gyorsjelentése, a vállalat ugyan második negyedéves számaival hozta a várakozásokat, ám az azt követő konferenciabeszélgetésen Meg Whitman, a cég vezérigazgatója elmondta, továbbra is szenvedhet a PC-piac, miközben a nyomtatási, és a szoftveres üzletág is kihívásokkal szembesül majd. 1 százalékot csökkent zárás után az árfolyam.

Kedvezően sikerült viszont az L Brands (NYSE) gyorsjelentése, miután a ruházati kiskereskedelmi vállalat 63 centes EPS-t ért el (várt: 62 cent). A társaság menedzsmentje az éves EPS-re vonatkozó előrejelzését is megemelte, 3,03-3,18 dollárt várnak, szemben az elemzők 3,17 dollárjával. Az árfolyam 0,1 százalékos pluszt mutatott zárás után.

1,8 százalékot tudott erősödni tegnap a Target (NYSE), annak ellenére, hogy a negyedéves gyorsjelentés annyira nem sikerült jól, ráadásul a harmadik negyedévre csak 40 centes tisztított EPS-t vár a menedzsment (elemzői várakozás: 65 cent).

8,48 százalékos részesedést jelentett be Carl Icahn a Hertz (NYSE) autókölcsönzéssel foglalkozó vállalatban, 38,8 millió részvénnyel bír. Icahn szeretné a menedzsment közé is beküldeni egyik emberét, hogy az általa alulértékelt vállalatból minél többet hozhasson ki. A társaság tegnap 4 százalékos mínuszban zárt, miután a menedzsment profit-warningot jelentett be, de Icahn beszállásának hírére erősödött napon belül a papír.