Tényleg tőzsdelufit fújnak?

USA zászló
Vágólapra másolva!
Soha nem látott magasságba kapaszkodott ismét az amerikai tőzsde, úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán konfliktus mélyülése, az iraki terrorfenyegetettség, vagy az európai gazdaságok lassulása sem tudja megállítani a bikát. Egyre többen teszik fel a kérdést, vajon újabb lufit fújnak-e Amerikában, aminek a durranása majd jó messzire is elhallatszik a világban?
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiac szárnyalása kapcsán egyre több helyen olvasni a buborék jelenségét firtató kérdésekről. Nem véletlenül persze, hiszen mégiscsak az elmúlt nyolcvan év második legkitartóbb bikapiacát látjuk, idén egymást érték az újabbnál újabb csúcsdöntések a tőzsdén, miközben bizonyos értékeltségi mutatók (például a gazdasági ciklikusságot kiigazító Shiller P/E) valóban a piac drágaságáról árulkodnak. Tőzsdei lufit kiáltani azonban még ezek ellenére is túlzás.

Az amerikai S&P 500 tőzsdeindex értéke Forrás: Amibroker, Investor.hu

Eszközárbuborékről ugyanis jellemzően akkor beszélhetünk, ha a lakosság körében már mániákus, hisztérikus vásárlási láz bontakozik ki egy termék piacán. Hiába szakadt már el a valós érték többszörösétől is akár az eszköz árfolyama, az átlagember erre fittyet hányva csak még többet akar, hogy a mesés hozamokból kivehesse a részét. Amikor már mindenkinek elhomályosítja a látását a lila köd, általában kötelezőszerűen jön is a nagy pukkanás, a pánikszerű kapituláció, ami a várt gazdagság helyett vagyonok elillanását eredményezi.

Jelenleg viszont nem látszik az a mánia, amitől annyira félnünk kellene. Ehhez egy jó adalék a Gallup friss felmérése, amiben amerikai embereket kérdeztek a tavalyi tőzsdei emelkedés mértékéről. Mindössze 7 százalék tudott csak helyes választ adni (mely szerint 30 százalékos volt az emelkedés mértéke) a részvénypiaci mozgással kapcsolatban, de talán ami még ennél is figyelemre méltóbb, hogy a megkérdezettek egyharmada még azzal sem volt tisztában, hogy emelkedtek a részvénypiacok.

Forrás: Investor.hu

Azt megmondani persze igen nehéz, hogy kialakult-e már a mánia a részvénypiacon, mindenesetre ilyen és ehhez haosnló statisztikákat látva a befektetők némi nyugalommal dőlhetnek hátra. Abban ugyanis biztosak lehetünk, hogy ha a tőzsdei szárnyalásban már átlagemberek tucatjai is vakon vásárolnak, azzal tele lesznek az újságok és tőzsdei hírportálok címlapjai, de még a tévék és rádiók is önteni fogják magukból a mesés vagyongyarapodásokról szóló híreket. Így viszont mindenkihez (vagy legalábbis 7 százaléknál jóval több emberhez) eljutnak azok az információk, melyek alapján helyesen be tudják lőni a tőzsdei folyamatok alakulását.

A tőzsdei lufi mellett szóló érvelések közül az sem tűnik túl erősnek, mely az amerikai részvényindex folyamatos új csúcsdöntéseiből indul ki. Igaz persze, hogy csak idén (július végéig) az amerikai S&P 500 index a 26. alkalommal tudott új zárócsúcsot felállítani, ez a szám önmagában még nem mond sokat. Sőt, ha kicsit tovább vizsgálódunk, ez egyáltalán nem tűnik soknak. A 2000-es években eddig 71 új csúcsdöntés volt, míg a megelőző hatvan évben több esetben is előfordult a 200 feletti szám (tízéves periódusokat vizsgálva).

Forrás: Investor.hu

Akkor most venni kell?

Attól, hogy jelenleg nem látjuk lufigyanúsnak a tőzsdei mozgásokat, még könnyen lehet persze, hogy lefele veszik az irányt a mutatók. Minden emelkedő trend és bikapiac sajátja ugyanis, hogy a mozgást korrekciók, az árfolyamok csökkenései tarkítják. Márpedig mélyebb korrekcióra utoljára csak nagyon rég került sor Amerikában, egy akár 10-20 százalékos lejtmenetnek tehát egyre inkább érik a megjelenése.

Ezt a verziót támasztja alá egyébként az úgynevezett Shiller P/E magas szintje is. Ezalapján ugyanis jelenleg a tőzsdén több mint húszszorosát kell fizetni a vállalatok elmúlt tízéves átlagos profitjáért, ami bizony azt jelenti, hogy mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki most vásárolt. Márpedig a magas vételár a jövőbeli hozamlehetőség kárára mehet. Nem véletlen talán, hogy a Shiller P/E hasonlóan magas értékeit követő 7 évben, éves átlagban "csak" 2,5 százalékos hozamot lehetett részvénypiaci befektetéseken keresni. Ez pedig, még a mostani nyomott kötvénypiaci hozamok mellett sem túl vonzó szint.

Arról viszont szó sincs, hogy olyan lufi lenne a tőzsdéken, melyek kidurranását követően évekig nyalogathatnák a befektetők a sebeiket. Pont ezért a részvények vásárlásában gondolkozóknak a nyerő taktika leginkább az lehet, ha megvárnak egy méretesebb korrekciót, és akkor kezdik feltölteni a megtakarításaikat részvénypiaci befektetésekkel.

Forrás: Investor.hu