Felfüggeszti az orosz projektek finanszírozását az EBRD

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti az oroszországi projektek finanszírozását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – derül ki Simor András alelnök, a bank újonnan kinevezett pénzügyi vezérigazgatójának nyilatkozatából.
Vágólapra másolva!

Simor András elmondta: az Európai Tanács felkérte az EBRD-be delegált EU-országokat képviselő igazgatókat, hogy egyeztessenek egymással a bank oroszországi hitelezési tevékenységéről. Ennek eredményeként az igazgatóság túlnyomó többségének akaratából egyelőre nem terjesztenek elő igazgatósági jóváhagyásra új orosz projekteket.

Ugyanakkor prioritást élveznek az ukrajnai projektek, mutatott rá az alelnök, az ország erősebb piaci nyitásának, demokratizálódásának támogatására. Más kérdés, hogy Ukrajnában, tekintettel a bonyolult belpolitikai helyzetre, a kelleténél kevesebb izgalmasnak ígérkező projektet találnak. Ennek ellenére az idén félmilliárd eurónyi beruházást hagytak.

Az első félévben mintegy hétszázmillió eurónyi (219 milliárd forint) finanszírozást nyújtottak oroszországi projektek számára, ez az orosz piac 22-23 százalékát teszi ki az EBRD teljes portfóliójában, amely összességében 38 milliárd eurós. Oroszország ezen belül 8-9 milliárd eurónyi befektetési portfóliót jelent az EBRD számára

Mindeddig Oroszország számított a legnagyobb hitelfelvevőnek, jegyezte meg az EBRD alelnöke az Alapblognak adott interjúban, hozzátéve, hogy a bank tekintélyes összegeket fektetett be Törökországban, Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában, sőt még Szerbiában is. A pénzügyi szektor a befektetések legnagyobb célterülete, de feljövőben van az energetikai, a mezőgazdasági és ipari szektor, valamint az infrastrukturális projekteknek való hitelezés is.