Nagyon sok almánk van, de nehéz lesz eladni

Vágólapra másolva!
A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

Nagy István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarország előnyben van több más országgal szemben a hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikájának köszönhetően. A minisztérium arra számít, hogy azokban az országokban, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott helye van. Ilyen ország például Szerbia, ahol az államtitkár tájékoztatása szerint már folytak tárgyalások arról is, hogyan lehetne a meglévő mintegy 400 szerb-magyar vegyesvállalat számát emelni.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánynak felelőssége van, az orosz piacnak pedig ínsége. Nekünk nagyon sok almánk van, és sok olyan mezőgazdasági termékünk, amely piacot keres - mondta Nagy István.

Amint azt az Origo korábban részletesen is bemutatta, 800 ezer tonna alma termett az idén, ami eleve túlkínálatot jelent. Ebből 200 ezer tonna exportra mehetne, de a térség más országaiban is jól alakul az idei termés – a nyugati szankciókra egyre keményebben válaszoló orosz kormány ebben az egyébként is feszült piaci helyzetben rendelte el augusztus elsejétől a behozatali tilalmat.

Emiatt közel másfél millió tonna lengyel alma marad az uniós piacon, és keres magának helyi felvásárolókat. A moratórium így egyszerre teremtett új magyar exportlehetőséget és hozta kockázatos helyzetbe a hazai gazdaságot.