Legyen a tulajdonostársam!

Vágólapra másolva!
Legyen a tulajdonostársam! - buzdít Schóbert Norbert, az internetes szaksajtót is egyre több helyen ellepő hirdetésekkel, mellyel a fitnesszguru a szeptemberi tőzsdei kibocsátását népszerűsíti. Ismerős szlogen...
Vágólapra másolva!
  • Schóbert Norbi és felesége szeptemberben tőzsdére viszik fele-fele arányban tulajdonolt cégüket, a Norbi Update Lowcarbot, hogy a befolyó pénzből finanszírozzák a nemzetközi terjeszkedésüket;
  • Teszik mindezt úgy, hogy részvényeik legalább 15, legfeljebb 42 százalékát darabonként legalább 920, legfeljebb 990 forintért eladják;
  • Nem tartják meg az így markukba hulló összes pénzt. Ha 1 milliárd forintnál kevesebb papírra tart igényt a nagyközönség, akkor annak 85 százalékát tőkeemelésen keresztül visszaforgatják a cégbe, ennél nagyobb összeg esetén fixen 840 millió forintot forgatnak vissza;
  • Vagyis sikeres kibocsátás esetén (számításaink szerint) legalább 110 millió, legfeljebb 1,33 milliárd forintot vesznek ki a cégből Schóberték.
  • A kibocsátási tájékoztatók hivatalos szövegében a Facebook oldalán Schobert Norbiként ismert fitnesszguru Schóbert Ferenc Norbertként szerepel. Ugyanarról a személyről van szó, így mi a hivatalos iratok szerint használjuk a cégtulajdonos vezetéknevét.

Múlt héten már írtunk arról, hogy a részvények 900 forint feletti eladási árát magasnak tartjuk, pusztán a tőzsdei cégek egymáshoz való összehasonlításánál előszeretettel használt P/E mutatóból kiindulva. Ilyen ár már egy meglehetősen magas profitnövekedési várakozást is tartalmaz, amihez képest valószínűleg már nehéz lesz olyan pozitív meglepetéseket okozni, ami nagy lendülettel emeli tovább az árfolyamot. Nem lehetetlen persze, hogy az árfolyam megpattanjon egy jól elsülő kibocsátás után, a vásárlást mégis nagy kockázatúnak tartjuk egy olyan cég részvényeiből, amit a tőzsdén 4,8-5,1 milliárd forintra értékelnek, de közben a saját tőkéje tavaly év végén pusztán 52 millió forint volt.

Eddig a rövid szakmai érvek, és most inkább csak egy személyes rossz érzés a kibocsátás, "Legyen a tulajdonostársam!"-szlogenjével kapcsolatban. A tőzsdei szorítóban edződött füleknek talán ismerősek ezek, a lakossági befektetőknek minden bizonnyal igen jól csengő szavak.

Forrás: Buda-Cash Brókerház

Évekkel ezelőtt, Járai Zsigmond, a tőzsde és a jegybank egykori elnöke, ismert és elismert jobboldali pénzügyi szakember, kísértetiesen hasonló módon (bár Ő egy elszabaduló lufit is megmentett a híres videón) buzdított arra mindenkit, hogy vásároljon CIG Pannónia részvényeket és csatlakozzon a cég sikereihez. Járai jó reklámarca volt a kibocsátásnak, hiszen a lakosság több milliárd forint értékben vásárolt is a részvényekből.

És, hogy hol van most az árfolyam? Bizony töredékén annak, ahol kibocsátották. Sokan a befektetett pénzük háromnegyedét is elveszíthették. Ami persze nem jelenti azt, hogy hasonló sors várna a Norbi Update Lowcarb részvényekre is, hiszen könnyen belátható, hogy egy teljesen más cégről van szó, eltérő növekedési kilátásokkal és gazdasági környezettel.

Forrás: Investor.hu