Ma három devizahiteles per is lesz

2014.08.25. 06:37

Ma újabb három hitelintézeti keresetet tárgyal a Fővárosi Törvényszék, a K&H Bank, az MKB Bank és a Milton Hitelezési Zrt. a magyar állam ellen kezdeményezett pert az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban.

Az első ilyen perben, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam esetben pénteken hirdettek elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben a kereshetőségi jog hiányára hivatkozva elutasították a takarékszövetkezet keresetét. Az egyoldalú hitelszerződés-módosítások így tisztességtelennek minősülnek.

A pénteki ítéletben a bíró rámutatott: a felperes a keresetében és a tárgyaláson egyaránt egyedileg megtárgyalt szerződéses rendelkezésekről beszélt, nem pedig általános szerződési feltételekről (ászf), így a keresetet el kellett utasítani, a szerződésmódosítási feltételek vizsgálata nélkül. A törvény ugyanis az általános szerződési feltételek vizsgálatát teszi lehetővé.

A takarékszövetkezet jogi képviselője az ítélethirdetést követően újságírók előtt azt mondta, miután a kereshetőségi jog hiánya miatt utasította el a bíróság a keresetet, feltehetően nem fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen.

Az első tárgyalásokat hasonló perek sora követi, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához péntekig 19 bank és 38 egyéb pénzügyi intézmény nyújtott be keresetlevelet, a bíróság eddig 20 keresetlevelet formai okokból elutasított. A törvény szerint a keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25-e.

A perekben arról a kérdésről kell dönteni, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.