Csúcson az amerikai tőzsde

2014.08.26. 08:45

Újra csúcsra futottak az amerikai részvényindexek, melyek közül az S&P 500 története során először átlépte a 2000 pontos szintet, a Nasdaq pedig új 14 éves csúcsot ütött. Ázsiában viszont már inkább lefelé csordogálnak a tőzsdemutatók. 

USA: Csúcsot döntött az S&P 500

  • Tegnap története során először átlépte a 2000 pontos szintet az S&P 500, a kereskedést viszont néhány ponttal ez alatt, fél százalékos pluszban fejezte be. A Dow Jones szintén fél százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett, amivel az utóbbi ismét új, 14 éves csúcsot állított fel. A tőzsdéken uralkodó jó hangulat elsősorban az EKB további monetáris enyhítésére vonatkozó spekulációknak és felvásárlási híreknek (Burger King-Tim Hortons) volt köszönhető.
Forrás: Investor.hu

 

  • A vételi kedvet a felemás makroadatok sem tudták elrontani. Júliusban 2,4 százalékkal estek vissza az új lakások értékesítése júniushoz képest, holott az elemzők 5,8 százalékos növekedésre számítottak. A Markit által az amerikai szolgáltató szektorra készített beszerzési menedzserindex 58,5 pontra esett vissza augusztusban a júliusi 60,8 pontról (várt: 58 pont). Ez utóbbi a szektor aktivitásának lassulásáról árulkodott.
  • Egy 8,8 milliárd dollár értékű megrendelést kapott a Boeing (NYSE) a BOC Aviation társaságtól. A szingapúri légitársaság 82 darab gépet rendel a gyártótól, hogy lépést tudjon tartani a bővülő ázsiai légiutas-forgalommal. A Boeing 0,7 százalékos pluszban zárt a hír után.
  • Az Amazon (Nasdaq) a videójáték-piacon terjeszkedik, mivel az online áruházlánc 970 millió dollárért felvásárolja a Twitch Interactive társaságot. A lépés a Jeff Bezos által meghirdetett új stratégiának lehet a része, mely szerint az Amazon nagyobb energiákat kíván fordítani a szórakoztató szolgáltatásokra. A vállalatnak leginkább a Twitch több tízmillió fős felhasználói bázisa lehet értékes. Az Amazon 0,7 százalékot erősödött, amit piaczárás után további 0,3 százalékos emelkedéssel fejelt meg.
  • Közel 20 százalékos pluszban zárt a Burger King (NYSE) a Tim Horton (NYSE) lehetséges felvásárlásának hírére. A gyorsétterem-lánc részvényeinek ralijából Bill Ackman, a neves hedge fund guru is profitál, mivel 203 millió dollárért vettek Burger King papírokat tegnap.
  • 500 alkalmazottját készül elbocsátani a Time Warner (NYSE) a kábeltv-divíziójától. A cég a költségcsökkentések keretében kénytelen a lépés mellett dönteni. Az egység nagyjából 14 ezer alkalmazottak foglalkoztat. A hírre 0,3 százalékot gyengült a részvény piaczárás után.

ÁZSIA: Lefelé ereszkednek az indexek

  • Kissé borongós a hangulat a legtöbb ázsiai tőzsdén, melyeken 0,1-1,2 százalékos mínuszok alakultak ki. A hongkongi Hang Seng 0,2 százalékkal gyengül, miután tegnap hatéves csúcsot ütött, míg a leggyengébb formában a kinai Shanghai Composite található. A dél-koreai Kospi viszont 0,4 százalékot tudott erősödni.
Forrás: Investor.hu