Online kasszák: még hat nap, aztán nincs mentség

2014.08.26. 10:20

Augusztus 31-e, azaz e hét varásnapja az átállás végső határideje. Aki köteles cserélni, de még nem tette meg, a gyártókat és a forgalmazókat keresheti fel.

Szeptember 1-jével valóban minden vállalkozásnak át kell állniaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jelenleg 160 ezernél több vállalkozás online gépe áll közvetlen összeköttetésben a NAV-val. Aki azonban jövő hétfőn sem mondhatja ezt el magáról, nemcsak az akár milliós bírsággal számolhat, de azzal is, hogy 12 nyitvatartási napra bezárja üzlethelyiségét a hivatal. Jó hír azonban, hogy a helyzet csak sürgős, de nem nehéz: a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint minden rendelés azonnal teljesíthető, a kasszákra nem kell várni, a gyártóknál és forgalmazóknál a polcokon sorakoznak.

Varga Mihály többek közt az online pénztárgépek bevezetésének hatásával magyarázható az, hogy az idén az első fél évben 106 milliárd forinttal több áfát fizettek be a kiskereskedők, mint tavaly ebben az időszakban, áll a minisztérium honlapján. Varga szerint ugyancsak a pénztárgépek hatását mutatja az, hogy a kiskereskedelem azon szegmenseiben volt a leglátványosabb az emelkedés, amelyekre az adóhatóság korábbi vizsgálatai alapján nagyban jellemző volt a feketézés. Az élelmiszer- és ruhaboltosok és a használt cikkek kereskedői például 33 milliárd forinttal, 26 százalékkal több áfát fizettek az idén. A miniszter elmondta, hogy az adóhatósághoz eddig 53 millió adatcsomag érkezett be, amely 930 millió számla adatait tartalmazta.