Mi lesz így az ezüsttel?

Vágólapra másolva!
Már egy ideje figyelem az ezüst piacát, és áttételesen persze az aranyét is, hisz a két nemesfém árfolyama kéz a kézben jár. A hosszú távú folyamatok egyértelműen a két nemesfém ellen szólnak, ennek ellenére a 18-19 dolláros szintek eddig mindig megfogták az árfolyam esését. Lássuk, hogy miért, és hogy meddig tarthat még ez így!
Vágólapra másolva!

Tavaly nyár óta három markánsabb támadást indított az ezüst a 18-19 dolláros szint ellen, ahonnan eddig minden egyes esetben sikeresen pattant felfele a nemesfém. Csakhogy ezek a pattanások egyre kisebbek, az árfolyamgörbe is ellaposodóban van, egyre látványosabban jelenik meg egy úgynevezett csökkenő háromszög képe a grafikonon, ami technikai alapon alsó hangon is 5 dollár körüli zuhanást vetít előre a következő hónapokra.

Az ezüst árfolyama Forrás: Tradingview, Investor.hu

A nagy kérdés persze, hogy mikor töri az árfolyam a fontos támaszt, hiszen a lejtmenet előtt akkor nyílna csak meg igazán a tér. Legutóbb például nyár elején hitték azt sokan, hogy végleg törik a támasz, végül pedig talán pont azért nem következett ez be, mert már túl sokan ittak előre a medve bőrére. Mivel azóta a nagy pénzügyi befektetők ismét láthatóbb mértékű nettó vételi pozícióba kerültek (talán az eladási pozíciók zárása miatt is), az ezüst további hanyatlása is sokkal inkább elképzelhető. Persze, ha addig nem jelennek meg ismét a shortosok (vagyis az eladók), akik akár egy-két hét leforgása alatt is jelentősen át tudják rajzolni a most látható képet.

Forrás: Investor.hu

Az újabb mélypontok mellett szólnak egyébként a nemesfémpiacokon fundamentálisnak mondott tényezők is. Ilyen lehet például, hogy a nagy pénzügyi összeomlástól való félelem már évek óta a múlté, amiért korábban az aranyat és ezüstöt is annyira szerették. De fontos az is, hogy talpra állt az amerikai gazdaság, a jegybank elkezdte visszafogni a likviditáspumpát, és jövőre már jöhet az első kamatemelés is, miközben az olajár nem emelkedik, inflációs félelmek nincsenek.

Sok-sok olyan tényező, ami a nemesfémek fényét tompítja befektető berkekben, ami azért fontos, mert az arany és ezüst keresletében is sokat jelentettek az elmúlt években a fizikai tömbök, érmék, valamint a tőzsdén kereskedett befektetési alapok jegyei iránti igény. Ha mondjuk a kockázatmentes kamatok emelkedését látva a lakosság elkezd kiszállni ezekből a termékekből (mert mondjuk szívesebben parkoltatják a pénzt olyan helyen, ahol kapnak is érte valamit, ha már egyszer nincs összeomlás közeli helyzet), az többlet ezüsttel áraszthatja el a piacot, ami érthető módon lefele nyomhatná az árfolyamot.

Ez az összefüggés egyébként sokáig egész jól működött, ahogy a hosszú amerikai kötvényhozam emelkedett, úgy estek a nemesfémek. Igen ám, de például idén a kötvényhozamok ismét szép csökkenést mutattak, az ezüst árfolyama viszont erre már egyáltalán nem reagált. Ahogy arra sem emelkedett az ezüst, hogy a dollár a tavaszi hónapokig nagyot gyengült, ami egyébként szintén árfelhajtó tényező kellett volna, hogy legyen.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Szóval az a nagy helyzet, hogy ezeket a faktorokat elnézve rövid távon minden adott lehet, hogy az ezüst elkezdjen emelkedni, és végül ne váljon valóra a már talán túl egyértelműnek tűnő technikai jelzés a további nagy zuhanásról. Azt sem szabad ráadásul elfelejteni, hogy a nemesfém már 3 éve és négy hónapja tartó medvepiacban van, a ShortSideofLong blog szemléletes ábrája szerint pedig ennél sokkal hosszabban tartó esés csak kevés esetben fordult elő a történelemben.

Az ezüst relatív árfolyamalakulása a medvepiacok idején Forrás: ShortSideofLong, Investor.hu

Ettől függetlenül persze bőven benne van a pakliban, hogy a mostani lesz minden idők leghosszabb medvéje az ezüst piacán, vagyis pusztán emiatt nem feltétlenül érdemes az árfolyam emelkedésére játszani. Ráadásul könnyen lehet, hogy az amerikai kötvénypiac (követve az eurózóna hozamcsökkenését) a globális gazdaság lassulását árazza, ami viszont nem tűnik annyira húsbavágónak, hogy amiatt a félelmek ismét megjelenjenek és elkezdjék az ezüstöt és az aranyat is két kézzel vásárolni. Szóval igazából mindkét irányba vannak bőven érvek, ezért inkább érdemes kivárni a pozícióba lépéssel, hamarosan úgyis eldőlhet az irány.