Szeretik a külföldiek az OTP-t

Vágólapra másolva!
Szerdán egy újabb külföldi elemzőház lett optimistább az OTP részvényére vonatkozóan. Úgy tűnik hiába az elmúlt időszakban bejelentett nagyobb veszteség, és a folyamatos bizonytalanság a devizahitelek forintosításával kapcsolatban, külföldről nézve még mindig vonzó befektetésnek látják a magyar bankpapírt.
Vágólapra másolva!

Ma egy újabb külföldi elemzőház, nevezetesen a Barclays „minősítette fel” az OTP részvényeit. Ez azt jelenti, hogy a korábbi alulsúlyozásra vonatkozó ajánlását (nagyjából eladási ajánlást jelent) egyenlő súlyozásra emelte (lényegében semleges a részvényre). Habár ez nem jelent nagyon nagy optimizmust, főleg úgy, hogy célárát 4230 forintra csökkentette a korábbi 4660 forintról, de a jobb ajánlás mégis pozitívabb hozzáállásnak tekinthető.

Ráadásul amióta az OTP július elején bejelentette, hogy akár 145 milliárd forintos is lehet az egyszeri vesztesége az árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos törvényi változások miatt (részvényenként kb. 518 forint) nem nagyon váltak pesszimistává az elemzők.

Persze azért akadt kivétel, például a Deutsche Bank vételről semlegesre minősítette le az OTP papírjait, míg célárát 5000 forintról 4200 forintra vágta vissza. De például a Goldman Sachs, a Credit Suisse, az HSBC, a UBS, vagy a JP Morgan csak minimálisan vette visszább célárát, míg ajánlásukat érvényben hagyták. A Credit Suisse vagy a JP Morgan pedig jóval 5000 forint feletti célárat társítanak az OTP-hez vételi ajánlással.

Később jött egy újabb rossz hír az OTP részvényeseknek, amikor a bank augusztus 11-én még nagyobb veszteség lehetőségét irányozta elő, 177 milliárd forintos negatív hatással. Az árfolyam mindkét veszteség figyelmeztetést (angolul profit warning) jelentősebb eséssel reagálta le a tőzsdén, viszont az elemzői célárakban ekkora módosításokat nem láthattunk. Közben pedig az ukrán-orosz válság kapcsán sem nyugodtak meg a kedélyek a nyár folyamán, és ez a mindkét országban kitettséggel rendelkező OTP-re, és annak részvényárfolyamára is nyomással volt. Viszont az elemzőkre úgy tűnik, ez sem gyakorolt túl nagy hatást.

Ezek után érkezett az OTP második negyedéves gyorsjelentése, amiben a bank rekordveszteségről számolt be, viszont mivel erre már jó előre felkészítette a bank a befektetőit a nagy árfolyamesés elmaradt, sőt emelkedést láthattunk.

Persze nem tudhatjuk, hogy az egyes elemzők éppen hogyan építik fel modelljeiket, amiből célárat kalkulálnak egy cég részvényére, és mennyit áraztak már be előre a nyár során bejelentett profit figyelmeztetésből, vagy az ukrán-orosz helyzet hatásaiból. Mindenesetre azért mégis szembeötlő, hogy egy ilyen bizonytalan helyzetben (ugyanis a devizahitelek forintosítása még hátra van, és az orosz-ukrán konfliktus sem rendeződött) inkább optimisták vagy legalábbis semlegesek az elemzők. Lehet, hogy a rövid távú problémákon már inkább átnéznek, és csak a szebbnek ígérkező jövővel foglalkoznak.

Az OTP árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker