Belefullad a világ a gabonába

Vágólapra másolva!
Rekordtermés várható idén búzából, kukoricából és szójababból is, ennek megfelelően a termények tőzsdei ára három-négy éves mélypontok közelében vannak. Ennek pedig a farmerek érthetően nem nagyon örülnek, de akad még más szelete is a gazdaságnak, amelyet hátrányosan érint a bő termés.
Vágólapra másolva!

Mélyrepülésben a gabonaárak

Szinte megállíthatatlanul esnek a főbb gabonák árai a Chicagói Árutőzsdén, hiszen igen bőséges termésre van kilátás idén búzából, kukoricából és szójababból is. Bár az elmúlt napokban a búza és a kukorica ára egy kisebb felpattanást mutatott, mégsem valószínű, hogy ez egy hosszú távú trend eleje lenne.

Legalábbis, ha abból indulunk ki, hogy búzából rég nem látott mennyiség várható világszinten, és a túlzott kínálat még az orosz-ukrán feszültségek eszkalálódást is elhomályosítja vagyis, hogy esetlegesen kevesebb termény érkezne a Fekete-tenger régiójából.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) becslései szerint 716,1 millió tonnára emelkedhet a globális búzatermés, míg a világkészlet nagysága a 2014-2015-ös szezon végén három éves csúcsra, 193 millió tonnára emelkedhet.

Oroszországban például meg van rá az esély, hogy idén gabonából és hüvelyesekből a Szovjetunió felbomlása óta a legnagyobb mennyiséget takarítják be.

A búza árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Rég volt ilyen kedvező a környezet

Szójababból szintén rekordtermés várható (3,8 milliárd véka) az USDA szerint, ezzel pedig a 2015-ös szüreti szezon előtt 28 százalékkal bővülhet a globális tartalék.

A következő két hétben várható esős időjárás pedig szintén kedvez a szójababnak, véli a Kansasi székhelyű World Weather Inc. intézet, aki szerint a termőterületek 70 százaléka jó, vagy kiváló állapotokat mutat. Ez pedig 1992 óta a legmagasabb érték az USDA adatai szerint. Így nem meglepő, hogy a szójabab ára három éves mélypontok közelében van.

A szójabab árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Nem jobb a helyzet a kukorica esetében sem, ugyanis az USDA még augusztus 12-én jelezte, hogy idén 14 milliárd vékára emelkedhet a termelés az Egyesült Államokban. Ez pedig továbbra is 4 éves mélypontok közelében tartja az árfolyamot.

A kukorica árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Megérzik a mezőgazdasági gépgyártók is

A farmerek bevételkiesése pedig a mezőgazdasági gépek gyártóit is rosszul érintik. A világ legnagyobb ilyen cége, a Deere például visszavágta az idei eredményvárakozásait. Éppen azért, mert a rekordtermés miatti nyomott gabonaárak a farmerek bevétel kiesésén keresztül visszavetik a gépek iránti keresletet.

A Deere el is bocsát ezer embert a kieső megrendelések miatt, közben pedig a Wells Fargo elemzői már arról írtak, hogy 2013-ban ért csúcsra a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, ahonnan visszaesés jön. Ez pedig kitarthat akár több éven keresztül is.

Hogyan lehet gabonával kereskedni?

Az árutemékek árfolyammozgásaiból is tudunk profitálni, még akkor is, ha ez éppenséggel árcsökkenés. Ilyen esetben például úgynevezett short ügyletet köthetünk, amivel akkor gyarapodik befektetésünk, ha az adott termék ára csökken. Az Investor Trader rendszerein belül egyébként számtalan certifikát vagy ETF van, (olyan termékek amikkel lekereskedhetjük ezeket az árfolyamváltozásokat) amivel tudunk mondjuk búzával és kukoricával is kereskedni.

Ha esetleg nincs tisztában olyan dolgokkal, hogy mit jelent az ETF, vagy a certifikát, arról szeptemberben induló, ingyenes oktatássorozatunkon gyűjthet több információt. Ügyfeleinknek ugyanis ingyenes oktatásokat szervezünk, emellett pedig ingyen kaphatnak például kereskedési ötleteket és egyéb hírleveleket is. További információ itt.