Egy helyről jönne az áram, gáz és a távhő

Vágólapra másolva!
A tulajdonosi jogokat és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter - jelenleg Lázár János - látná el.
Vágólapra másolva!

A villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba akarja szervezni a kormány a holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként. A kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A kabinet egy augusztus 15-én megjelent határozattal a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére munkacsoportot hozott létre. Ennek úgy kell előkészítenie a jogszabálytervezeteket, hogy a közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba szervezzék.

A miniszterelnökség felügyelete

A javaslatokat úgy kell kidolgozni a munkacsoportnak, hogy az egységes közműszolgáltató társaságcsoport, valamint a központi adatfeldolgozó társaság feletti tulajdonosi jogokat és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter lássa el. A nemzeti fejlesztési miniszter gondoskodna az energiaellátás biztonságáról, ellátná az árszabályozási és a közszolgáltatások megrendelésével kapcsolatos feladatokat.

Nonprofit és szolidáris

Az augusztus 15-én megjelent határozat szerint a kormány egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik. Az új közszolgáltatási rendszer előkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakítását írta elő a határozat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét felkérték, hogy segítse a munkacsoportot.

Mindent megvizsgálnak

A jogszabály szerint meg kell vizsgálni valamennyi közmű-szolgáltatási szektor - hulladékgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, távhőszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás - helyzetét. A kormányhatározat előírta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter - az igazságügyi miniszterrel, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együtt - szeptember 15-ig nyújtson be előterjesztést a holding alapú közszolgáltatási rendszer kialakításához szükséges jogszabály-módosítási javaslatokról, a gazdasági megalapozó számításokról.