14 éve nem volt ilyen augusztusunk

14
Vágólapra másolva!
Friss történelmi csúcs, és 14 éve nem látott teljesítmény jellemzi a világ egyik meghatározó tőzsdeindexének, az S&P500-nak az augusztusi teljesítményét. A további emelkedésre egyelőre még várni kell, mivel szeptember első hétfőjén zárva tartanak az amerikai piacok.
Vágólapra másolva!
  • Pénteken elért 0,3 százalékos emelkedésével újabb történelmi csúcsot állított fel az 500 meghatározó amerikai cég részvényét tartalmazó S&P500 index 2003,37 ponton. Ezzel kedd és szerda után harmadjára sikerült a lélektani szint felett zárnia, ráadásul idén 32. zárócsúcsát is felállította a benchmark.
  • Az index így összességében augusztusban 3,8 százalékot ugrott, ami 14 éve, azaz 2000 óta a legjobb augusztusi teljesítménynek számít. Ráadásul 2014-ben egyedül februárban ment jobban az S&P500 szekere, akkor 4,3 százalékos pluszt tudott felmutatni.
  • Érdemes kiemelni, hogy nyár vége révén a forgalom is igencsak megcsappant, még az amerikai részvénypiacon is. Az elmúlt nyolc kereskedési napban egyaránt 5 milliárd darabnál kevesebb részvény cserélt gazdát, amire 2008 óta nem volt példa.
  • Piaci beszámolók szerint a befektetők jórésze hosszú hétvégére ment, miután az USA szeptember első hétvégéjén tartják a munka ünnepét. Emiatt pedig legközelebb csak kedden nyitnak ki az amerikai piacok.
  • És hogy milyen lesz a folytatás? Elemzői vélemények szerint folytatódhat az emelkedés, amit az amerikai gazdaságról érkező kedvező makrogazdasági makroadatok mellett a vállalati profit növekedés fűthet.
  • Az S&P500 grafikonjára pillantva jól látható, hogy 2013 eleje óta egy emelkedő trendcsatornában halad, ami ezidő alatt igen jól behatárolta a mozgását. A növekedés folytatódásához első körben a 2000 pontos szint felett kellene tartósan is megragadnia az indexnek, amely így akár a 2050-2070 pontos magasságokat is megcélozhatná. Ellenkező esetben az 1940-1950 pontos szintekre hárulhat fontos szerep.
S&P500 napi grafikon Forrás: TradingView, Investor.hu