Képeken az új tízezres

tízezres, mnb, készpénz
Így néz ki az új tízezres.
Vágólapra másolva!
Az MNB a 2014–2018 közötti időszakban megújítja a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A megújított tízezer forintos bankjeggyel 2014. szeptember 2-tól lehet hivatalosan fizetni, de csak idén decembertől jelenik meg forgalomban. Az új tízezresen továbbra is marad Szent István arcképe és az Esztergomi Bazilika látképe. 
Vágólapra másolva!

A jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot az 1997–2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank.

Így néz ki az új tízezres: rejtett kép, hologramfólia, színváltó nyomat, tapinthatóság, mikroírás, irizáló nyomat, biztonsági szál, vízjel, illeszkedőjel, UV motívumok, jelzősorok, sorozatszám Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Se új címlet, se új portré nem lesz

Az MNB a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újítja meg, ez a címlet 2014. szeptember 2-tól lesz törvényes fizetőeszköz. Bár még nem találkozhatunk vele jó ideig, hiszen forgalomban várhatóan csak decemberben jelenik meg. A teljes csereprogram várható költsége 6 és 8 milliárd forint közötti lehet. A mostani tízezer forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak, a bevonásukról a jegybank később dönt.

A megváltozott felhasználói környezettel és biztonsági okokkal indokolják a cserét.