Hatással van a háború megtakarításainkra?

katona hadsereg Ukrajna
Vágólapra másolva!
Dúl az orosz-ukrán konfliktus, az arab térség megint vagy még mindig forrong, repülőgépeket lőnek le, újra haderő fitogtatás lett a módi. De a nemzetközi tőzsdék fittyet hánynak erre, naponta döntögetnek újabb csúcsokat, és a több mint 5 éve tartó emelkedés alig, alig torpan meg. Egyszerűen immunis lett a világ a negatív hírekre, maximum 1-2 napi megingást hoz a tőzsdéken, de aztán minden megy tovább a maga útján. 
Vágólapra másolva!

Vajon mitől lehet ez? Erre van egy nagyon egyszerű prózai válasz: eltűntek a kamatok a világból!

Megváltozott a világ, a válság kezelésére a jegybankárok a korábbiaktól jelentősen eltérő válaszokat adtak, közel nullára vágva az irányadó kamatokat. Ráadásul soha nem látott nagyságú pénzcsapok nyíltak meg a tőkepiaci résztvevők számára, akik kapva kaptak a kvázi nulla százalékos finanszírozási formákon. Ez a többlet likviditás nagyrészt a pénzpiacokra áramlott, felfelé hajtva a különféle eszközárakat, ráadásul a kockázatosabb termékekét is.

Az amerikai és az európai központi bank irányadó kamatrátájának változása 2000-től kezdve Forrás: The Wall Street Journal

.A hozaméhség egyre fokozódott, így már az sem meglepő, hogy a pár éve még a híradások elején szereplő csődközeli európai országok állampapírjainak kamatai is rekord alacsonyan tanyáznak. Azonban ehhez számos húsbavágó intézkedést kellett ezen államoknak megtenni, ami összességében vissza is tükröződik az Európai Unió gyenge gazdasági teljesítményén

Persze ez csak az érem egyik oldala, hisz nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a tőzsdei árfolyam emelkedéshez szükség van a vállalati eredmények javulására is. Már pedig az USA-ban a cégek profitabilitása évek óta emelkedik, sőt már a 2007-es csúcsokat is meghaladta. A részvényárak pedig ezt szépen le is követték, ennek is köszönhető a vezető amerikai indexek folyamatos csúcsdöntése.

Az S&P500 index vállalatainak EPS alakulása Forrás: Yardeni Research, Inc.: Earnings, Revenues & Valuation: S&P500/400/600

Az is szembetűnő, hogy az USA és Európa gazdasági teljesítménye látványosan elszakadt egymástól. A tengerentúlon 2-4%-os GDP növekedésnek lehetünk szemtanúi, és a piacok további fellendülést áraznak, ugyanakkor az EU alig tud elmozdulni a holtpontról, ami részben a jelentős megszorításoknak, részben a banki hitelállományok folyamatos leépülésének is köszönhető. De jövő évtől már az öreg kontinensen is megjelenhet a növekedés a vállalati profitok talpra állásának köszönhetően, ami tovagyűrűzhet a részvénypiacokra is, legalábbis az elemzői megnyilvánulások ezt prognosztizálják.

Szóval a várakozások is igen optimisták, az elemzők egyelőre nem számolnak vészforgatókönyvekkel, prosperáló európai és amerikai gazdaságot prognosztizálnak. De mi lesz akkor, ha a várakozások elromlanak, és ez a hosszan tartó emelkedő trend megbicsaklik? Az egy részvényre jutó vállalati eredmények (EPS) tekintetében már rekordszinten vannak az árazások, kérdés, hogy ezek az árazások mennyire tükrözik a valós folyamatokat és mennyire fenntarthatóak?

Az ábra az S&P500 index árfolyamát és a FED mérlegének változását mutatja Forrás: www.marketanthropology.com

A másik kérdés, hogy miként változik a jegybankok magatartása a javuló gazdasági mutatók hatására. Az amerikai jegybank már megkezdte a többlet likviditás visszavonását a piacokról, ráadásul a piaci résztvevők már emelkedő kamatokra kezdenek berendezkedni. Európa viszont szokás szerint később reagál a folyamatokra, még csak most készül bevezetni egy nagyobb pénzpumpát, hogy életet leheljen a gazdaságba.

De hogyan hatnak mindezek saját megtakarításainkra?

Mint ahogy az írás elején említettem, eltűntek a bankbetéteken és állampapír befektetéseken elérhető hozamok a fejlett világban és nálunk is, így a tisztességes hozamokért cserébe be kell vállalni egy kis kockázatot. Pont így tesznek a portfólió menedzserek is, hisz a beáramló pénzek nagyobb részét ők is részvényekbe és egyéb kockázatos termékekbe fektetik be, folyamatosan emelve ezzel az árakat. Befektetésre váró pénz pedig van bőven, havi szinten több 10 milliárd forint áramlik itthon is befektetési alapokba.Nem is csoda, hisz manapság alig 2%-ot kapunk a bankban tartott pénzünk után. Hol vannak már a régi 8-10%-os betéti kamatok?

Csak itt jön a bökkenő! A magyar lakosság pénzügyi ismeretei elég felszínesek, és könnyen csapdába eshet az, akinek a különféle befektetési döntések közül kell választani. Mert szeretnénk hozamot is, de az is jó lenne, ha biztonságban lenne pénzünk. Minderre van is lehetőség, csak hát változtatni kell befektetési szokásainkon! A régi bevett és megtanult sémák már nem működnek!

Ezért nélkülözhetetlen az alapvető befektetési tudás elsajátítása. Ha valami, akkor ez megéri az időt és fáradtságot. Így leszünk képesek különbséget tenni a különféle befektetési termékek között, melyiket mikor érdemes választani, melyik termék milyen kockázatokkal jár, vagy hogy mi a teendő olyan helyzetben, amikor a szakértők közül sokan már tőzsdei esést várnak, de mások további tartós emelkedést.

Ebben nyújthatnak segítséget az Investor.hu elemző csapatának rendszeres írásai aktuális trendekről, jó befektetési sztorikról, amelyeket akár az Investor Trader online kereskedési rendszeren keresztül el is lehet érni.

Legutóbbi befektetési ötleteink:

Továbbra is szépen teljesít az ingatlansztorink

Beérett az Apple ötletünk

Nálunk is szépen csillog a Magyar Telekom profit

Nagy profit a kínai ötletünkön

Szárnyal az olaj, zsebben a profit

Ráadásul az Investor Trader Befektetési Akadémia oktatássorozata segít a pénzügyi és befektetési ismeretek elsajátításában.

Következő alkalommal is izgalmas téma kerül terítékre, akkor is érdemes lesz 10 percet szánni befektetésekre!