Elkéstek a Galaxis őrzői?

A galaxis őrzői
Vágólapra másolva!
2006 óta a legrosszabb nyarat zárta a hollywoodi filmipar a tengerentúlon eladott mozijegyekből befolyó bevételek alapján. Későn jött az idei év egyik nagy kasszasikere, a Galaxis őrzői is, amely jelenleg a legnagyobb bevételű filmnek számít az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!
  • A Rentrak elemzése szerint idén nyáron 4,06 milliárd dolláros jegybevétel generáltak a nézők az észak-amerikai mozikban, ami 2006 óta nem látott mélypontot jelent.
  • Ráadásul egy éve még 4,85 milliárd dolláros rekordbevételre tettek szert a jegyértékesítésekből az amerikai mozik, amit idén 15 százalékkal sikerült alulmúlni.
  • A kedvezőtlen trendre egyébként már korábban felhívtuk a figyelmet, így tulajdonképpen nem számít akkora meglepetésnek a filmipar gyengélkedése. Ráadásul mindezt megerősítve a nyár kellős közepén is arról számoltunk be, hogy a tengerentúli mozik több hetes visszaesést mutatnak a jegybevételek terén.
  • Május elején pedig azzal indokoltuk a várható visszaesést, hogy a nagy filmstúdiók tanultak tavalyi hibájukból, és szeretnék elkerülni, hogy több nagy költségvetésű film is egyszerre debütáljon a mozivásznakon. Hiába értek ugyanis 2013 nyarán el rekordbevételt, nem lehettek maradéktalanul elégedettek, mivel a filmdömping miatt egymás nézőit szipkázták el. Ez pedig némi bevételkieséssel járt.
  • Mindezt elkerülvén a filmstúdiók elnyújtották a nyári moziszezont, a szokásostól eltérően már egy hónappal korábban, azaz már áprilisban beindult a szezon. A sort Amerika Kapitány nyitotta, aki sokáig a legnagyobb jegybevételt generáli film volt az USA-ban.
  • Azonban az augusztus elsején debütáló „Galaxis őrzőinek” egy hónap sem kellett, és máris az élre állt. A Box Office Mojo adatai szerint az újabb kasszasiker szeptember 1-ig 280 millió dolláros bevételt ért el a jegyeladásokból, míg Amerika Kapitány még "csak" 260 milliónál tart.
Egy hónap alatt Amerikai Kapitányt is legyűrték a Galaxis őrzői Forrás: Fórum Hungary
  • A két legnagyobb bevételt hozó film így egyaránt a Walt Disney kasszáját gazdagítja, amely azonban így is csak a második a rangsorban a nagy filmgyártók rangsorában 1,18 milliárd dolláros idei bevételével. Nem sokkal, de a 20th Century Foxnak sikerült megelőznie a Disney-t, 1,23 milliárdos bevételével pedig már a tavalyi egész évest (1,06 milliárd dollár) sikerült felülmúlnia.
  • A két cég tőzsdei teljesítményét is érdemes nyomon követni, hiszen amíg a Disney hónapról hónapra új csúcsot állít fel (most éppen 90 dollár felett), addig a Fox már közel egy éve nem tudja bevenni a 36 dolláros szintet.
  • Persze ne gondoljuk, hogy csak a mozis jegyértékesítéseken múlik a fenti két részvény teljesítménye. A két cég ugyanis egyébként - főként média - tevékenységekben is érintett, mint például kábeltelevíziós szolgáltatás, vagy éppen kalandparkok üzemeltetése.
Walt Disney heti grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

21st Century Fox heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu