Egy éve vitte el a Microsoft a Nokiát

Microsoft
Vágólapra másolva!
Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2013. szeptember 3-án robbant a bombahír: milliárdokért veszi meg a Microsoft a Nokiát! Valamennyiünk emlékezetében még élénken él ez a nap, így az alkalmat kihasználva felelevenítjük, mi is történt egy évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!
  • Szeptember 3-án vásárolta fel a Microsoft a Nokia készülékgyártását.
  • Ezzel a 2000-es évek legjelentősebb mobilgyártóját kebelezték be.
  • 7,2 milliárd dollárt sem sajnált érte az amerikai társaság.
  • Ezzel pedig jókora hozamot értek el a Nokia részvényesei, köztük számos ügyfelünk is.

2013. szeptember 3. 6:34

Csörgött a képzeletbeli vekkerem, ami csak azért volt képzeletbeli, mert ellentétben a múltbeli tradíciókkal nem az éjjeli szekrényemen tároltam, hanem a "nem-Nokia okostelefonom" lelkében élt. Reflexből nyomtam a szundi gombra, közben viszont beindult a szürkeállomány működése. A telefonon ugyanis telepítve volt a CNBC alkalmazása, így minden fontosabb hírről kaptam értesítést. Félálomban pedig valahogy észrevettem: A Microsoft tényleg megveszi a Nokiát!

Kellett vagy 2-3 perc mire eljutott a tudatomig: Ez most tényleg az a sztori, amit már hónapok óta, nem is annyira halkan vártunk. A felismerés pillanatában kiugrottam az ágyból, gyorsan magamra kaptam valamit, közben fogat mostam, majd propeller sebességgel kezdtem szedni a lábaimat az irodába. Ez kb. 10 percig tarthatott. Rohantam, mint az őrült, a villamos után, az emberek között, a lépcsőkön. (Valószínűleg a liftben sem álltam egy helyben...). Én akartam elsőnek lehozni a hírt a magyar médiában!

2013. szeptember 3. 7:02

És persze nem csak a hírt, hanem az elemzést is. Megéri, nem éri meg? Mennyi az a 7 milliárd dollár? És persze a legfontosabb kérdés: Mennyit megy erre a Nokia árfolyama? Igen, azé a Nokiáé, amire még június végén, lényegében ezzel a felvásárlási céllal küldtünk ki kereskedési ötletet ügyfeleinknek.

2013. szeptember 3. 9:00

Az utóbbi kérdésre természetesen nem kellett sokat várnunk: 47 százalék!! Ennyit emelkedett nyitáskor az árfolyam a Helsinki értéktőzsdén, és hát mondani sem kell, hogy mindenki erről beszélt. A tőzsdei sajtó, az elemzők, a befektetők, meg a komplett magyar média.

A Nokia árfolyama a Helsinki tőzsdén Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nyilván nagy sztori volt ez tőzsdei szempontból, ekkora cégek, ekkora mozgást nem minden nap produkálnak. Hát még úgy mekkora sztori volt, hogy rengeteg ügyfelünk profitálhatott belőle.

Kereskedés az Investor Trader rendszereiben

Természetesen nem minden kereskedési ötlet zárul ekkora profittal, de azért vannak, és voltak is érdekes sztorik. Az Investor Trader ügyfelei pedig ezekből csupán pár kattintással részesedhetnek.

De nagy sztori volt ez a tőzsdei aspektus nélkül is, hiszen a Nokiát mindenki ismerte, sokan pedig használták is a finnek mobiltelefonjait. Már csak ezért is nagy szó, hogy a 2000-es években piacvezető Nokia lényegében "potom pénzért", cirka 7 milliárd dollárért eladta a készülékgyártást a Microsoftnak.

A következő napok

Persze mi azért főleg a tőzsdei aspektusokra koncentráltunk, illetve próbáltuk megbecsülni, mi marad a Nokiából, milyen céggé válik. Erről részletesen is írtunk a következő napokban, például

És a következő hónapok

Akkor egyébként úgy gondoltuk, lehet még kakaó az árfolyamban, ami egyébként a nyári 3 eurós szintről 4,4 euró közelébe ugrott a felvásárlásra. Ebben pedig ismét igazunk lett, december végére pedig 5,45 euróig is eljutott az árfolyam. Ügyfeleink ezzel 90 százalékos profitra tehettek szerint, kevesebb, mint fél év alatt. Az persze tény, hogy minden kereskedési ötlet nem sül ennyire jól, de mégis jól érzékelteti, mekkora potenciál van az egyedi részvénybefektetésekben.

Hogy az óta mi történt a Nokiával? Többször is írtunk róla, ennek a cikknek pedig nem témája, hogy részletesen kifejtsük. Azt viszont látni, kell, hogy igazán árfolyam emelkedés azért nem mutatkozott tavaly december óta, durván 17-18 százalékot emelkedett a részvény, miközben az S&P 500 is közel 15 százalékos pluszra volt képes. A felülteljesítés tehát csak minimális volt.

A Microsoft pedig szépen lassan integrálta a Nokia készülékgyártását, a Satya Nadella által meghirdetett költségcsökkentésnek pedig a komáromi Nokia gyár is áldozatá vált. A Microsoft törekvését egyébként jól szemlélteti a Közraktár utca és a Czuczor utca sarkán lévő iroda sorsa is, ahol korábban még a Nokia logóját láthattuk, most azonban már a Microsoft színeiben pompázik világítás.

Ez pedig engem is nap mint nap emlékeztet erre a felvásárlásra, már csak azért is, mert a szobámból kinézve pont ez tárul elém.

A Nokia logó már a múlté... Forrás: Investor.hu/Cinkotai Norbert