Újabb megállapodást kötött a Richter

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Újabb licenc megállapodásról számolt be a Richter, ezúttal az amerikai székhelyű Palatin Technologies-zal fűzi szorosabbra a szálakat a nőgyógyászat területén.
Vágólapra másolva!
  • Az együttműködési és licenc megállapodás a női szexuális diszfunkció kezelésére szolgáló bremelanotide nevezetű készítmény közös fejlesztéséről és forgalomba hozataláról szól. A licenc az EU mellett egyéb európai és Európán kívül piacokra vonatkozik.
  • A Palatin és a Richter az európai törzskönyvi engedély megszerzése érdekében közösen fejlesztik tovább a készítményt. Ugyanakkor a licencbe vett földrajzi területeken az értékesítési, marketing és kereskedelmi tevékenység, valamint a kapcsolódó költségek kizárólag a Richtert terhelik majd.
  • A megállapodás értelmében a Palatin a szerződés megkötésekor 7,5 millió euró összegre jogosult, ezt követően pedig további 2,5 milliós eurós kifizetést kap, miután megkezdi a fázis III klinikai vizsgálatokat az Egyesült Államokban. A bejelentés szerint a Palatinnál arra készülnek, hogy 2014 utolsó negyedévében megkezdik a fázis III-as klinikai vizsgálatokat.
  • A licencbe adott földrajzi területekre vonatkozóan, az értékesítésből származó, a Palatint illető mérföldkő-bevételek elérhetik a 60 millió eurót, ezen felül a Palatin royaltyra is jogosult a nettó árbevételre vetített alsó kétszámjegyű tartományban.
  • Beke Zsuzsa, a Richter PR-vezetője a megekersésünkre elmondta, hogy az európai klinikai vizsgálatok az amerikai fázis III-as vizsgálatok megkezdése után indulhatnak meg, feltehetően a jövő évben. A legoptimistább forgatókönyv szerint 2019 elején lehet meg az EU-s törzskönyvezés, ami alapján 2019/20-ban történhet meg a készímény piaci bevezetése.
  • Beke Zsuzsa a forgalmi előrejelzésre vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy jelenleg igen nehéz erre bármiféle becslést is adni. Ennek pedig az az oka, hogy bremelanotide-hez hasonló készítmény nincs az EU-ban piacon, ráadásul a piac méretét is igen nehéz meghatározni. Mindezt figyelembe véve a Richter évi 50 millió eurós forgalommal számol a felfutás évében.
  • Ezek alapján a termék értékesítésének felfutására még éveket kell várni, így nehéz megmondani, hogy a jövőben majd milyen mértékben fogja a Richter eladásait támogatni a készítmény. Mindenesetre az idei évre az elemzők által várt bevétel 4,4 százalékára tehető az 50 millió eurós összeg.
  • Összességében kedvezően értékelhetjük, hogy a Richter egy első osztályú originális nőgyógyászati készítménnyel bővítheti termékportfólióját, igaz az első években csak kifizetései keletkeznek a cégnek.
  • Kedvező fogadtatása volt a BÉT-en a megállapodásnak, a Richter árfolyama nem sokkal piacnyitás után már 1,1 százalékos emelkedést mutat tegnaphoz képest.
Richter napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu