Vágólapra másolva!
Ma az EKB tartogatta a legnagyobb izgalmakat a nemzetközi piacokon, meglepetésre ugyanis vágott az alapkamaton, amire emelkedésnek indultak, az addig mínuszban ingázó európai tőzsdék. A bejelentett eszközvásárlási programra pedig tovább gyengült az euró, és egy kis szünet után már az 1,30-as szint alá ért a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!
  • Kitörő öröm lett urrá a befektetőkön az EKB váratlan lépése után. A központi bank 0,05 százalékra, új rekordalacsony szintre csökkentette az eurózóna alapkamatát.
  • A bejelentésekre az euró 14 havi mélypontra esett a dollárral szemben, és azóta már az 1,3-as szintet is áttörte az EURUSD árfolyam. Az európai részvénypiacok pedig lendületbe jöttek a hírekre, és záráshoz közeledve már 0,3-2,7 százalékos pluszokat szedtek össze. A legjobban teljesítő olasz FTSE/MIB tőzsdeindex szerepel a legjobban és már bőven a 21 ezer pontos szint felett mozog.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
  • Közben az USA-ból érkezett egy vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat. Augusztusban 204 ezerrel bővült a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban az ADP adatai szerint. Ez kissé elmaradt a 220 ezerre vonatkozó elemzői várakozásoktól. Az előző havi adatot 218 ezerről 212 ezerre módosították. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma pedig négyezerrel, 302 ezerre emelkedett (várt: 300 ezer). A vártnál gyengébb munkaerő-piaci adatok ellenére, az EKB intézkedései miatt erősödik a dollár.
  • De az európai tőzsdék jó teljesítményének köszönhetően New Yorkban is pluszok uralkodnak. Az S&P 500, a Nasdaq és a Dow Jones 0,4-0,6 százalékos emelkedésben van.
Forrás: Investor.hu

  • Szépen megvették a magyar részvényeket is, a BUX index 1,2 százalékos pluszban zárt, miután valamennyi fontosabb nagypapír emelkedett.
  • Az OTP-t egészen 4 440 forintig húzták (+2,2%), a Richter 4 020 forinton fejezte be a napot (+0,8%), áttörve a 4 ezer forintos szintet. A Magyar Telekom (+1,9%) sem volt rossz formában, ráadásul 384 forinttal újabb lokális csúcsot tudott ütni, áttörve a 378 forintos szintet. A Mol csak kisebbet tudott erősödni, és 12 200 forinton zárt.
  • A forint az euróval szemben jókora erősödéssel reagált az EKB bejelentései után, az árfolyam 312-ig esett vissza, a dollárral szemben viszont tovább gyengültünk, jelenleg pedig ismét a 241-es szint közelében mozog a forint. Az EURHUF viszont 312 környékéről visszafordult, és most 313,4-nél jár.
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MKT Vándorgyűlésén úgy nyilatkozott, hogy jövőre jöhet legkorábban a devizahitelek forintosítása, ami a jelzálogalapú lakáshitelekre vonatkozna. Elmondta azt is, hogy számításaik szerint a bankok korábbi tisztességtelen kamatemelései miatt 3 milliárd euró terhelheti a bankokat. Azt is megjegyezte, hogy a pénzügyi szektort terhelő adókat újragondolják majd, mert szükség lehet módosításokra a hitelezés újraindítása kapcsán.