A Szuezi-csatorna kibővítésének finanszírozására forgalomba hozott kötvényekből már a kibocsátás napján több mint hárommilliárd egyiptomi fontnyi, mintegy 102 milliárd forint kelt el - jelentette be csütörtökön Hesám Rámez, az egyiptomi jegybank elnöke.

A sikeres kezdést majdnem megakadályozta az ország energiaellátásának átmeneti összeomlása, amelynek következtében Egyiptom nagy része hat-hét órára áram nélkül maradt. A befektetési jegyeket forgalmazó négy állami tulajdonú bank a hatalmas keresletre és a 365 bankfiókban keletkezett tolongásra való tekintettel meghosszabbította a nyitva tartást.

A 145 évvel ezelőtt épített csatornát egy 35 kilométeres szakaszon kiszélesítik, egy további részét pedig egy ugyancsak 35 kilométer hosszú párhuzamos meder kiásásával tehermentesítik. Hat alagút is épül, amelyek az új vízi út két partját kötik össze. Az augusztus elején megkezdett munkálatok befejezésére Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök egy évet adott a kivitelezőknek.

A befektetés költségeit 60 milliárd egyiptomi fontra teszik. Az észak-afrikai ország legfontosabb pénzforrását jelentő csatorna bővítésének finanszírozására kibocsátott, ötéves futamidejű értékpapírok tizenkét százalékos kamatot kínálnak, negyedévenkénti osztalékfizetéssel. A magas hozamot biztosító értékpapírokat csak egyiptomi állampolgárok vagy cégek vehetik meg, tekintettel a Szuezi-csatorna nemzeti jelentőségére.

A fejlesztés második szakaszában több új kikötőt, valamint nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának a régi csatorna mentén.

A sors fintora, hogy az ország gazdasági zuhanórepüléséből kiutat ígérő projekt pénzügyi alapkövének sikeres letételekor a csatorna ipari tevékenysége több órára leállt az áramellátás megszakadása miatt. A vízi közlekedés felfüggesztése által okozott károkat az illetékesek 100 millió egyiptomi fontra becsülik.
Az ország telekommunikációs rendszerének kiesésekor a Szuezi-csatornát működtető hatóság rendkívüli állapotot jelentett be. Az áramkimaradások miatt leálltak a régió olajkútjai, s üzemképtelenné váltak a vízi út menti acél- és vasüzemek is. A kohók leállításából adódó anyagi veszteségek az egymilliárd egyiptomi fontot is elérhetik.

Mohamad Sáker villamosipari és energiaügyi miniszter nyilvánosan elnézést kért a történtekért, és azt ígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló áramkimaradás ne sújtsa Egyiptomot.