Vágólapra másolva!
Nem volt jó napjuk tegnap az amerikai technológiai részvényeknek, melyek közül az Apple, a Tesla és a Facebook is nagyobb esést szenvedett el. Az amerikai tőzsdéken így a Nasdaq lefordult 14 éves csúcsától, és az S&P 500 is kis mínuszt szedett össze.
Vágólapra másolva!

USA: Megütötték az Apple-t

  • Emelkedéssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a hangulat azonban folyamatosan romlani kezdett, így a részvényindexek is visszacsúsztak. A kereskedést végül vegyes teljesítménnyel fejezték be az indexek, a Dow Jones 0,1 százalékot erősödött, az S&P 500 viszont ugyanennyit gyengült, de még 2000 pont felett zárt. A Nasdaq viszont 0,6 százalékot esett, elsősorban legnagyobb komponensének, az Apple-nek (Nasdaq) a mélyrepülése miatt.
Forrás: Investor.hu

  • Több mint 4 százalékot zuhant tegnap az Apple (Nasdaq), így 99 dollár alá tért vissza történelmi csúcsáról. A legtöbb elemző a Samsung újításaival magyarázza az Apple tegnapi mélyrepülését. A dél-koreai óriás a Facebook (Nasdaq) által felvásárolt Oculussal szövetkezik, és olyan új eszközöket gyárt majd, melyek a virtuális valóságot hozzák el a vásárlóknak. Ez nem kedvezhet az Apple-nek, ahogyan a bemutatott Galaxy Note 4 sem. Az Apple egyébként jövő héten kedden tartja majd a termékbemutatót, ahol az új iPhone-t fogják majd bejelenteni.
  • Júliusban 10,5 százalékkal bővült az ipari cikkek rendelésállománya az USA-ban havi alapon (várt: 11%). Ekkora mértékű növekedésre korábban még nem volt példa. A kereslet elsősorban a különböző szállítóeszközök iránt volt kiemelkedő.
  • Az USA mind a 12 körzetében erősödött a gazdasági aktivitás a júliusi-augusztusi időszakban az amerikai jegybankárok szerint – derült ki a Fed Bézs-könyvéből. A lakossági fogyasztás minden körzetben emelkedni tudott, ugyanakkor a lakáspiac csak 6 körzetben tudott bővülni vagy szinten maradni. Az amerikai gazdaságról összességében kedvezőbb képet festő Bézs-könyv után felerősödhettek a vártnál korábbi kamatemelésekre vonatkozó spekulációk.
  • A dollár a fentiek ellenére nem tudott erősödni, és ma reggel az 1,315-ös szint környékén mozog az euróval szemben. A jegyzés így kissé eltávolodott a héten látott, új egyéves euró-mélypontoktól. A mai munkaerőpiaci makroadatokra és az EKB kamatdöntésére érdemes lesz figyelni, melyek okozhatnak nagy kilengéseket az árfolyamban.
  • Az arany tovább korrigálja keddi mélyrepülését, és 0,2 százalékos erősödés után 1272 dollárig tért vissza. A kedden látott két és félhavi mélypontot vélhetően sok befektető használhatta ki kedvező vételi lehetőségként, ami segítheti az árfolyamot.
  • Néhány percre elsötétült a Facebook (Nasdaq) oldala tegnap este. A Facebook szerint egy infrastrukturális fejlesztés során szembesültek néhány problémával. A közösségi oldalon kívül az eBay (Nasdaq) is arról számolt be, hogy egyes felhasználóinak problémái vannak az oldalának betöltésével. A Facebook és eBay részvényeit nem érintette a hiba, mivel zárás után történt. A Facebook tegnap 1,1 százalékot, az eBay 0,6 százalékot esett.
  • Augusztusban tovább bővült az amerikai autópiac. Az eladások 9,3 százalékkal emelkedtek éves alapon, az évesített értékesítések 16,4 millióról 17,45 millió darabra ugrottak fel, ami nyolcéves csúcsnak felelt meg. Az autógyártók közül a Ford (NYSE) eladásai 0,4 százalékkal (várt: -1,2%), a Toyotáé (Tokió) 6 százalékkal bővültek, a General Motors (NYSE) eladásai viszont 1,2 százalékkal visszaestek (várt: -0,1%). A Ford részvényei 0,7 százalékkal, a GM papírjai 1 százalékkal csökkentek az eredményekre.
  • Nevadában építheti fel a Tesla (Nasdaq) első akkumulátor-gyárát a bennfentes források szerint. A hivatalos bejelentést már ma megteheti az elektromosautó-gyártó. Az állam a nagyjából 5 milliárd dolláros beruházás költségeinek 10 százalékához járulhat hozzá. A Tesla részvényeit nem segítette tegnap a hír, és 1 százalékot veszítettek értékükből, amivel kissé eltávolodtak történelmi csúcsaiktól.

ÁZSIA: Nem változtatott a japán jegybank

  • A vártnak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján a Bank of Japan, és nem jelentett be új ösztönző-programokat a gyengülő japán gazdaság támogatására. A BoJ továbbra is 60-70 ezer milliárd jennel kívánja bővíteni a monetáris bázist.
  • Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai részvényindexek, a japán Nikkei 0,3 százalékkal gyengül a BoJ döntése után, a kínai Shanghai Composite viszont fél százalékos emelkedésével új 15 hónapos csúcsra ugrott.
Forrás: Investor.hu