Éves csúcson az ingatlanpiac

kartell ingatlanközvetítő Otthon Centrum ingatlanközvetítő
Kartellgyanú miatt eljárás indult a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítők ellen.
Vágólapra másolva!
Az idei év első 8 hónapjában az összforgalom megközelítette a 64 ezret, ami 16 százalékos erősödést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az agglomerációba is többen költöznek.
Vágólapra másolva!

A Budapesten a vásárlók bő harmada befektetésnek vett lakást, vagyis a vevők nem akarnak beköltözni, inkább kiadják vagy továbbértékesítik az ingatlant. A második legnagyobb csoport, 32 százalékkal, az első lakásukat vásárlóké volt, derül a Duna House ingatlanos cég felméréséből.

Nagyobb lakásba

Budapesten minden második eladó nyilatkozott úgy augusztusban, hogy nagyobb lakást szeretne venni. Az örökölt ingatlanjaikat eladóké lett a második legnépesebb tábor, 22 százalékkal. A sorrend vidéken is ugyanez, csak az arányok mások: az eladók 36 százaléka menne nagyobb lakásba, és 30 százalék adott el örökölt ingatlant. Vidéken az eladók 20 százaléka azért válik meg ingatlanától, mert kisebbe akar költözni, Budapesten ez az adat csak 10 százalék. Előrejelzések szerint 2014-ben az adásvételek száma megközelíti, vagy akár el is érheti a 100 ezret, amely 2008 óta a legerősebb adat lenne piacon. A válság előtti szint azonban messze van: 2007-ben majdnem 200 ezer ingatlan cserélt gazdát, 2008-ban 150 ezer.

Messze még a válság előtti szint Forrás: Origo

Irány a zöldövezet!

Egyre többen költöznének Budapest agglomerációjába. Kedveltek többek között a szentendrei a péceli, a gyömrői váci és gödi ingatlanok is. Főleg a kisgyerekesek szeretnének Budapest környéki zöldövezetbe költözni, mondta Déri Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint Budapest agglomerációjának északkeleti, a keleti és a déli szektorai a legkeresettebbek.

Megtört a jég

Amíg országos szinten 2008-2013 között 42 százalékkal csökkent a forgalom, addig az agglomerációban 52 százalékos volt a visszaesés. Ez a zuhanás állt most meg – tette hozzá Déri Attila. A forgalombővülés az idei év első félévében az agglomerációban meghaladja a 10 százalékot. Háttérbe szorultak az ingázással kapcsolatos problémák, hiszen a Budapest-Esztergom vasútvonalat részlegesen 2015-ben adják át a teljes beruházás 2016-ra készülhet el.