Vágólapra másolva!
A befektetők még nem bíznak Magyarországban.
Vágólapra másolva!

A javuló foglalkoztatási adatok, az elkölthető jövedelem növekedése, az alacsony infláció, a reálbérek emelkedése, a családi adókedvezmények, a rezsicsökkentés, a devizahitelek kérdésének rendezése mind abba az irányba mutatnak, hogy van ok a bizakodásra, hiszen ezek hatására Magyarország gazdasági mutatói javulnak, mondta Chris Mattheisen, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Hiányzik a bizalom

A jelenlegi adatok láttán lehetünk optimistábbak, a külső befektetői bizalom azonban még mindig hiányzik ahhoz, hogy a mostani növekedés tartós trenddé váljon - mondta Chris Mattheisen. A tartós növekedéshez a kedvezőtlen külső adottságok hatásait tompítani kell, erősíteni a belső feltételeket és a bizalmat, hiszen a beruházásokhoz a kedvező befektetési környezet mellett a bizalom is elengedhetetlen. Különösen a magánbefektetések GDP-hez viszonyított arányát kell javítani.

Egyszeri intézkedések

„A közelmúltban a kormányon kívül számos hazai és nemzetközi intézet is felfelé javította növekedési előrejelzéseit 2014-re, a tartós növekedéshez azonban nem elég, hogy egy-egy egyszeri, direkt kormányzati intézkedés hatása átmenetileg javítja fel a mutatókat” – mondta Chris Mattheisen a JVSZ makrogazdasági konferenciáján tartandó összefoglalójában. Egyelőre nem tudni, az ígéretesnek látszó makrogazdasági adatok csak a közelmúltbeli kormányzati intézkedések által produkált egyszeri eredmények, vagy a növekedés valóban tartóssá tud válni.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.