A kulcs a rugalmasság és az ár-érték arány

Vágólapra másolva!
Elsősorban fém- és műanyagipari cégeknek kínál teljes értékű termelésirányítási funkcionalitással, ám a nagyvállalati megoldásoknál lényegesen kedvezőbb áron vállalati erőforrás-tervező rendszereket a francia fejlesztésű CLIPPER.
Vágólapra másolva!

Az ERP (Enterprise Resource Planning vagyis vállalati erőforrás-tervező) az utóbbi években a HBR-ekhez (vagyis hárombetűs rövidítésekhez) az indokoltnál talán jobban vonzódó irodai szakzsargon egyik divatos kifejezésévé vált.

Kockás füzet, mint ERP

Az ERP rendszerek elterjedésével párhuzamosan azonban a kifejezés értelmét és pontos tartalmát illető kavarodás is egyre nagyobb lett – véli Éhn András, a francia fejlesztésű, de itthon egyelőre kevésbé ismert CLIPPER hazai forgalmazója. (A francia PC-Soft által fejlesztett rendszer csak névrokona a 80-as - 90-es években széles körben használt Clipper programnyelvnek)

A CLIPPER-t a fém- és műanyagipari termelővállalatokra optimalizálták. Forrás: Clip-ERP Hungary

Szerinte az eredeti kategorizálástól eltávolodva mára sokan a kockás füzetlapokon vagy A0-ás méretben kinyomtatott Excel-táblákon alapuló „rendszereket” is ERP-nek hívják.

Oly’ nehéz a választás!

„A szóhasználattal kapcsolatos zűrzavar jelentősen megnehezíti az egyes rendszerek között válogató üzleti döntéshozók helyzetét. Sokan ugyanis úgy használják a nagy vállalatirányítási rendszereknél megszokott fogalmakat, hogy az általuk kínált szoftverek funkcionalitása jelentősen elmarad a komoly cégek megoldásaitól,” mondja Éhn András, aki szerint a megfelelő összehasonlítás lehetősége hiányában így a legtöbben kizárólag az ár alapján döntenek a céges rendszereik beszerzéséről.

Forrás: Clip-ERP Hungary

„Egy ERP rendszernek, ugyanúgy, mint bármilyen más termelőeszköznek, csak akkor van értelme, ha a vállalat azt később használni tudja és használni is fogja,” véli a szakember. Azok a termelőcégek tehát, amelyek olyan ERP-nek titulált rendszer megvásárlása mellett döntenek, amelyben nincs termelésirányító modul, valójában csak a pénzüket és egyéb erőforrásaikat pazarolják.

Idő, pénz

A vállalatirányítási rendszerekbe történő befektetés – mint általában minden IT-fejlesztés – egyik legnagyobb korlátja a beruházás tőkeigényétől valamint az időráfordítás mértékétől való félelem. Egy saját fejlesztésű, testre szabott alkalmazás elkészülése akár évekig is tarthat, ennek megfelelően egy ilyen megoldás ára is óriási lehet.

Forrás: Clip-ERP Hungary

A CLIPPER ezzel szemben emberi léptékű megoldást kínál. „A szoftvereink átlagosan 10 nap alatt birtokba vehetők,” mondja Éhn András, hozzátéve, hogy természetesen egyik kkv sem engedheti meg magának, hogy 10 napig minden mást félretéve kizárólag az informatikai rendszerével foglalkozzon, ezért általában a szükséges konfigurációkat két hónapra széthúzva, heti egy munkanap alatt véglegesítik.

Egy éven belül megtérül

„Egy öt munkaállomásos rendszer teljes költsége pedig mindössze 5-6 millió forintra rúg, ami a megfelelő használat esetén egy éven belül megtérül a cég számára,” mondja az árral kapcsolatban az ügyvezető. Bár a megtérülés üteme az egyes cégek tevékenységétől függően széles skálán változhat, az alkalmazásnak minden a fém- és műanyagipar területén tevékenykedő hazai kkv nagy hasznát veheti.

Dinamikus növekedés előtt

„A hazai garázscégek által kínált termékeknél lényegesen gazdagabb és rugalmasabb funkcionalitást kínálunk, míg a termékeink kevesebb mint a feleannyiért elérhetőek, mint a multinacionális szolgáltatók vállalatirányítási rendszerei” – világítja meg a cége által betölteni kívánt piaci rést az ügyvezető.

Forrás: Clip-ERP Hungary

A CLIPPER-t egyébként jelenleg is számos cég használja a Magyarországon, ám ez közeljövőben várhatóan dinamikus növekedésnek indul majd. „A szoftverünk megkapta az európai légügyi hatóságok minősítését, referenciáink között pedig atomerőművek ugyanúgy szerepelnek, mint bútoripari szereplők,” mondja Éhn.

Tekintve, hogy a hazai járműipari beszállítók, a közeljövőben induló paksi építkezés beszállítói illetve az orvosi műszereket gyártó cégek mind a CLIPPER elsődleges fókuszában vannak, a vezető szerint akár több ezer potenciális ügyfelük is lehet a hazai piacon.

Jönnek a pályázati kiírások

Az általános tapasztalat szerint az informatikai fejlesztések jelentős mértékben kötődnek az elérhető pályázati forrásokhoz, így a fejlesztés előtt álló cégeknek és az ERP szolgáltatóknak is jó hír, hogy a közeljövőben írják ki az Európai Unió következő költségvetési ciklusának fejlesztési pályázatait. A mostani kiírás azért is különösen fontos, mert a most rendelkezésre álló információk alapján az IT-fejlesztések és szervezetfejlesztési tevékenységek egyaránt elsődleges prioritással szerepelnek majd az pályázatok stratégiai célkitűzései között.

Érdemes körülnézni

Érdemes külön kiemelni, hogy az ERP-rendszerek nemcsak külön pályázatokon keresztül szerezhetők be, hanem egy-egy nagyobb pályázat – például ingatlanberuházás, üzemcsarnok-építés, gépbeszerzés vagy akár K+F pályázat –járulékos költségeként is elszámolhatók.

Forrás: Clip-ERP

„A legfontosabb, hogy a cégek a megfelelő tájékozódás után és a megfelelő információk birtokában hozzák meg a döntést az ERP rendszer bevezetése előtt” – foglalja össze Éhn András. „Egy termelőcég tehát a termelésre alkalmas programot vásároljon ne pedig raktárkezelőt, vagy egy ERP-nek nevezett számlázóprogramot” teszi hozzá.

Clip-ERP HUNGARY