Sokat markolnak, sokat fognak

Vágólapra másolva!
Életszerű körülmények között tekinthetik meg – sőt, Európában egyedülálló módon azonnal ki is próbálhatják – a különböző márkájú építőipari- és munkagépeket a délegyházi Építőgép Kiállítás látogatói. Az ingyenes rendezvény szeptember 18-20-ig tart.
Vágólapra másolva!

Az idén ötödik alkalommal megrendezett kiállítás és vásár (www.ebszkiállítas.hu) gyakorlatilag az összes jelentős itthon is forgalmazott építőgép- és munkagép-márkát felvonultatja. A vásárra a szervezők mintegy 2000 látogatóból álló, nagyrészt szakmai közönséget várnak. Az előzetes regisztrációhoz kattintson ide!

Kevés szereplő, nagy piac

„Az új és a használt gépek értékesítéseit valamint a szervizpiacot összeadva a hazai építőipari és munkagépek piaca évi mintegy 15-20 milliárd forintra tehető” – mondja a Csizmazia Krisztián, a vásárt szervező Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének titkára.

Forrás: EBSz

Minthogy általában nagy értékű gépekről van szó – a legkisebb gépek értéke is meghaladja a tízmillió forintot – a piaci szereplők száma ehhez képest viszonylag alacsony, a potenciális vásárlók pedig inkább a közép- és nagyvállalatok közül kerülnek ki.

Minden egy helyen

„A kiállításon kilenc gépkategóriát szerepeltetünk, ezeken belül – kategóriától függően 2-3 vagy akár 6-7 különböző márkájú és típusú modellt lehet párhuzamosan tesztelni” – magyarázza Csizmazia, aki szerint a vásárlásban gondolkozó cégek számára óriási könnyebbség, hogy ezt egy helyen, és hosszas szervezés vagy előkészületek nélkül tehetik meg. A délegyházi helyszín ráadásul olyan terepet biztosít a munkagép-tesztek számára, mint amilyenben a mindennapi használat során kell majd helytállniuk.

Európában egyedülálló

„Az, hogy ennyiféle márka és modell egy helyszínen, egy rendezvény keretében kipróbálható Európában egyedülálló lehetőség” – mondja a főszervező, kiemelve, hogy Magyarországhoz legközelebb Angliában szerveznek még ehhez hasonló méretű és jellegű szakmai kiállítást.

Forrás: EBSZ

A tesztelési lehetőség miatt mára bevett szokássá vált, hogy a döntéshozók a gépkezelőket is elhozzák a vásárra, hiszen a cégtulajdonosoknak is az a célja, hogy olyan gépeket vásároljanak, amivel a munkások hatékonyan tudnak dolgozni – sőt az sem árt, ha kényelmesen érzik magukat a munkagép kezelése közben.

Gépkezelői verseny

A gépkezelők azonban akár a főnököktől függetlenül is meglátogathatják a rendezvényt, hiszen őket célozza az idén is kiírt gépkezelő-verseny, amelynek a legjobbjai között komoly értékű díjak találnak gazdára.

Forrás: EBSz

A verseny résztvevőinek előre meghatározott feladatsorokon kell időre végigmenniük, az elért időeredményt pedig pluszpontok és hibapontok alapján finomítják.

„A verseny győztese 200 ezer forint értékű munkavédelmi felszereléssel lesz gazdagabb, a második helyezett 100-, a harmadik pedig 50 ezer forint értékű felszerelést kap majd,” részletezi Csizmazia, aki szerint a nyeremény kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy ezeknek az eszközöknek a győztesek a napi munkájuk során is hasznát vehessék.

Színes programok

Minthogy a kiállítást idén ötödször szervezik meg, a szigorúan szakmai eseményeken kívül mára több, egyéb elemmel is gazdagodott a programkínálat.

Új elem a kiállításon, hogy az egyes modellek képességeit és lehetőségeit képzett vezetők segítségével játékos és látványos gépshow-k keretében mutatják be. Ezek a show-k most a kiállítás területén belül külön helyszínt kapnak.

„Hatalmas élmény látni ezeket a tíztonnás szerkezeteket, amint minden erőlködés nélkül fejre állnak vagy balerinához méltó piruetteket mutatnak be,” mondja ezzel kapcsolatban a szervező.

Ki a gödörből

A gépek bemutatását szakmai workshopok és egyéb programok egészítik ki, amelyek keretein belül szó lesz többek között az elérhető pályázatokról, a finanszírozási lehetőségekről, illetve lehetőség nyílik szakértőkkel megvitatni az iparág előtt álló kihívásokat is.

Forrás: EBSz

„Az építőgép-ipar az építőiparhoz hasonlóan drasztikus zuhanást szenvedett el a 2008-as válság után: az akkor kezdődött mélyrepülés most kezd pozitívba fordulni és szép lassan elindulhatunk felfelé. Egy jelentős gödörből mászunk ki ezekben a hónapokban” – mondja a szakma jelenlegi helyzetéről Csizmazia Krisztián, aki szerint még azért messze van, hogy az iparág újra elérje a válság előtti 25 milliárd forint körüli méretét.

A laikusokat is várják

Bár az előző évek tapasztalatai szerint az érdeklődők mintegy 80 százalékát a szakmai közönség adja, a szervezők természetesen nem feledkeznek meg a maradék 20 százalékról sem, ami jellemzően érdeklődő magánemberekből vagy akár a markolók iránt rajongó gyermekekből áll össze.

„Az idei programot családi programok, stand-uposok és koncertek is színesítik, különösen szombatra várunk sok laikus érdeklődőt” – avat be Csizmazia Krisztián, aki szerint a rendezvény fő vonzereje magukon a gépeken kívül az a kötetlen, családias légkör, ami egyébként nem kimondottan jellemző erre a száraz, és sokszor rideg iparágra.

Forrás: EBSz

Összefogni a piacot

„A mi szövetségünk a magyar piacot szeretné összefogni, ezzel a kiállítással pedig egy olyan rendezvényt szerettünk volna létrehozni, ami valóban a látogatói igényeket elégíti ki. Meggyőződésem, hogy szakmabeliek számára a részvétel Magyarországon egyedülálló lehetőséget jelent” – foglalja össze a főszervező.

A rendezvényen való részvétel – helyszíni vagy előzetes online – regisztrációhoz kötött, de ingyenes. A munkagépek kipróbálására csak a megfelelő jogosítványok birtokában van lehetőség.