Moszkva a gázexport csökkentésével fenyeget

Vágólapra másolva!
Ukrajna fokozatosan növeli gázimportját Szlovákián keresztül, emellett Magyarországon és Lengyelországon keresztül is vásárolnak. Moszkva nem szállít gázt az ukránoknak, és – az újabb uniós szankciók bejelentésére reagálva – kilátásba helyezték, hogy csökkentik az Európába irányuló gázexportot.
Vágólapra másolva!

Moszkvának egyáltalán nem tetszik, hogy az európai országok továbbadják a tőlük vásárolt gázt Ukrajnának. Az orosz kormány ezért kilátásba helyezte, hogy csökkenteni fogják az unióba irányuló gázexportot, hogy az európai országoknak ne maradjon fölöslegük, amit tovább tudnának értékesíteni az ukránoknak, írja a Financial Times.

Válasz a szankciókra

Az oroszoknak nem csak azzal van bajuk, hogy Európa gázt ad el az ukránoknak: Brüsszel bejelentette az Oroszország ellen tervezett szankciók újabb körét, amelyben teljesen elvágnák a három legnagyobb orosz energetikai vállalatot az európai pénzpiacoktól. Más szóval ezek a cégek nem tudnának európai kölcsönökhöz jutni, és feltételezhetően az állam segítségére szorulnának.

Minden a tűzszüneten áll

Brüsszel egyelőre csak bejelentette az újabb szankciókat, de nem kezdte el őket alkalmazni; ha az ukrajnai tűzszünet tartósnak bizonyul, akkor valószínűleg nem is fogja. Az orosz export visszafogása elsősorban Ukrajna ellen irányulna, de Európában is ellátási zavarokat és áremelkedést okozna. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője a Financial Timesnak tagadta, hogy az európai export csökkentésével fenyegetőznének.

Orosz függés

Ukrajna fokozatosan növeli gázimportját Szlovákián keresztül, hogy ezzel is csökkentse importfüggőségét Oroszországtól. Szeptember 2-án adták át véglegesen a Vaján–Ungvár vezetéket, de a tesztüzem már augusztus 16-án elkezdődött. A tesztidőszakot is beleértve a vezetéken összesen 280 millió köbméter gáz érkezett szeptember 6-ig Ukrajnába Szlovákiából.

Az oroszok nem adnak

Tavaly az ukránok a teljes fogyasztás megközelítően felét Oroszországból fedezték. Június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat leállította a gázszállítást a szomszédos országnak, részben a korábban exportált földgáz ára miatt kipattant vita miatt.

Csepp a tengerben

Ukrajna tavalyi gázfogyasztása körülbelül 50 milliárd köbméter volt. Az ország biztos téli gázellátásához az kell, hogy megfelelő szintre legyenek feltöltve föld alatti gáztározói. A tározókban augusztus 20-a körül 15 milliárd köbméter, szeptember 6-án 16 milliárd köbméter földgáz volt, és ukrán szakértők szerint október elején már 17 milliárd köbméter is lehet. Ukrajna Magyarországon és Lengyelországon keresztül is importál földgázt, augusztusban Magyarország felől 128 millió köbmétert, Lengyelország felől 122 millió köbmétert.

Kemény tél lehet

Jelenleg úgy tűnik, az ukránoknak 5-10 milliárd köbméter gáz fog hiányozni a télen. Szakértők szerint ha az európai országok a jelenlegi szinten exportálnak gázt Ukrajnába, és az ukránok ötödével csökkentik a fogyasztásukat, akkor kihúzhatják a telet, de egyáltalán nem biztos, hogy ez sikerülni fog. Az orosz–ukrán ártárgyalások uniós közvetítéssel a következő hetekben kezdődnek újra.