Devizahitel: vesztett az Erste Bank első fokon

Budapest, 2014. szeptember 10.
Balsai Csaba Zoltán tanácselnök (középen) ítéletet hirdet az Erste Bank Hungary Zrt. által az egyoldalú kamatmódosítást lehetővé tévő szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatos vélelem megdöntésére a magyar áll
Budapest, 2014. szeptember 10. Balsai Csaba Zoltán tanácselnök (középen) ítéletet hirdet az Erste Bank Hungary Zrt. által az egyoldalú kamatmódosítást lehetővé tévő szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatos vélelem megdöntésére a magyar állam ellen indított per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. szeptember 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Elutasította a Raiffeisen Lízing Zrt. és az Erste Bank devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos keresetét a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A szóbeli indoklás szerint különösen az átláthatóság, érthetőség törvényben rögzített követelményének nem feleltek meg a pénzügyi intézmény általános szerződési feltételeinek egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő pontjai, ezért azok tisztességtelenek és érvénytelenek.

Az Erste Bank tárgyalása Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Erste Bank esetében a bíróság ítélete szerint sérült többek között az átláthatóság, az arányosság és az objektivitás elve, így a bank devizahitel szerződései nem voltak tisztességesek.

Halasztás a Merkantilnál

Szeptember 24-re halasztotta a határozat kihirdetését a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék szerdán.

Elsőre nem ment

A Merkantil első keresetét idézés nélkül elutasította a bíróság, amit a bank szeptemberben újra benyújtott. A törvényszék elutasította a banknak az eljárás felfüggesztésére vonatkozó indítványát, illetve azt a kérését, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió Bíróságához.

A bank szerint minden rendben volt

A Merkantil szerint az általános szerződési feltételeik (ászf) valamennyi rendelkezése tisztességes, maradéktalanul megfelel a törvénybe foglalt követelményeknek, így a felmondhatóság elvének is.
Az alperes, a magyar állam ismertetett álláspontja szerint a bank szerződési kitételei tisztességtelenek, ezért kérte a bank keresetének elutasítását. A szerződések a törvényben megfogalmazott hét irányelv egyikének sem felelnek meg, az átlagos fogyasztó számára egyes rendelkezések sem egyértelműek.

Halasztás a KDB ügyében

Szeptember 19-re halasztotta a határozat kihirdetését a KDB Bank Európa Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék szerdán.

A KDB első keresetét idézés nélkül elutasította a bíróság, amit a bank szeptemberben újra benyújtott.
A törvényszék elutasította a banknak azt az indítványát, hogy a bíróság forduljon az Európai Unió Bíróságához.