Ezt tanulhatjuk a 108 éves befektetőtől

befektető, befektetés, siker
Vágólapra másolva!
Felejtse el a rövid távú gyors meggazdagodás ígéretét, és inkább a hosszú távú befektetésekben gondolkodjon. Többek között ezt tanácsolja Irving Kahn, a világ legidősebb befektetője, aki több évtizedes tapasztalatát osztotta meg a piaccal.
Vágólapra másolva!

Ha befektetési tanácsot, tippet kérünk valakitől, általában olyanhoz fordulunk, akinek jópár éves tapasztalata van a befektetések területén. Vannak azonban olyanok is, akik nem szeretnek másokra hallgatni, ha tőzsdézésről van szó, és inkább a saját fejük után mennek. Akármelyik csoportba is tartozzunk, mindannyiunk számára érdemes lehet elolvasni, mit mond a befektetésekről a világ minden bizonnyal legidősebb befektetője, Irving Kahn.

Élet a Wall Streeten

Kahn úr már 108 éves, és egész életét a Wall Streeten töltötte. Átélte az 1929-es nagy tőzsdei összeomlást és az azt követő nagy gazdasági világválságot, valamint a 20. század összes többi depresszióját. Emiatt keresve sem találnánk nála nagyobb élettapasztalattal és tőzsdei tapasztalattal rendelkező szakembert, aki még jelenleg is hetente legalább háromszor jár be az általa alapított Kahn Brothers társasághoz. Életútja a Wikipédián megtalálható, mi most inkább azokat a tippeket, ötleteket, tapasztalatokat és stratégiákat igyekeztünk összegyűjteni, melyeket Kahn közel 90 éves karrierje során szedett össze, és osztott meg nemrégiben a Telegraph olvasóival.

Irving Kahn az értékalapú stratégiát követi Forrás: Zeit

Mi a siker titka?

Kahn szerint a tőkepiac hatalmas változásokon ment keresztül az utóbbi évtizedekben. Az 1920-as, 30-as években még nem voltak nagyobb, a tőkepiacot szabályozó törvények, és a jelentősebb ügyleteket csak a kevés számú nagy intézményi befektetők tudták végrehajtani. Ebből is adódóan az 1929-es és a 2008-as válság között is jelentős különbségek voltak. Míg a mostani összeomlásnál bizonyos törvények védték a befektetőket, 85 évvel ezelőtt semmi ilyesmire nem számíthattak a piaci szereplők.

Értékalapú stratégia

Kahn egyébként jellemzően short-ügyletekkel gyekezett nyereséget elérni karrierjének első éveiben, ám ez a stratégia fokozatosan alakult át értékalapú stratégiává. A szakember később alulértékelt részvényeket kezdett el keresni a piacon, melyeket jellemzően hosszabb időre (több év vagy évtized) megtartott. Ez a stratégia értékalapú stratégiaként ismert a befektetők körében.

Mi az a short ügylet?
Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Ez a váltás nem volt meglepő, ugyanis akkoriban terjedtek el a piacon az értékalapú befektetések egyik atyjának tartott Benjamin Graham vállalatértékelési eszközei. Graham a Security Analysis és az Intelligent Investor című művében fogalmazta meg gondolatait, mely utóbbit Warren Buffett, a világ leggazdagabb embere minden idők messze a legjobb befektetési remekművének tart.

Warren Buffett Bill Gates társaságában tavaly nyáron. Forrás: AFP

Ma is nyereséges

Kahn - Graham piacra gyakorolt hatásának köszönhetően - egész tőzsdei karrierjére ez az értékalapú befektetés volt a jellemző (hasonló stratégiát folytat Buffett is). Kahn szerint ennek köszönheti sikerességét, és hogy még ma is nyereséges a kereskedés során. Szerinte tehát érdemes a fundamentális elemzésre nagyobb hangsúlyt fektetni, megtalálni azokat a jól működő vállalatokat, melyeknek részvényei alulértékeltek, és hosszú távra megvásárolni a papírjaikat.

Aki részletesebben is meg szeretne ismerkedni a fundamentális elemzéssel, az jöjjön el ingyenes oktatássorozatunkra, ahol mi is foglalkozunk a témával.

Elkerülni a túlértékelteket

Kahn szerint a 2008-as válság és több nagyobb tőzsdei korrekció során is számos olyan jól működő vállalatot találtak, melyek részvényi alulértékeltté váltak, csak ki kellett várni a megfelelő alkalmat a piacra lépéshez. Ezekkel szemben viszont egy túlértékelt vállalatot mindig elkerüli egy fegyelmezett befektető, aki sikeres szeretne lenni hosszú távon. Ebből kifolyólag egy Warren Buffethez hasonló értékalapú befektető ellentétesen viselkedik a legtöbb befektetőnél. Nagy zuhanások után sem szabadul meg a részvényektől, ha változatlanul bízik a cégben, és esetleg további vételekre használja ki az alacsonyabb árszinteket. Ugyanakkor mindenkinek szem előtt kell tartania a legfontosabb feladatot, nevezetesen a tőke megőrzését. Ha ez sikerül, csak azután lehet igyekezni profitot elérni - véli Kahn.

Hosszú távon

A Kahn Brothernél is ezt az elvet és stratégiát tartják szem előtt, és mindig ezek alapján fektetnek be. Megpróbálnak a piac olyan szegmensében is értéket keresni, ami esetleg kívül esik a legtöbb befektető látókörén. Emellett igyekeznek hosszú távra befektetni a stratégia keretében.

Vonatkoztassanak el a hírektől

Kahn még azt tanácsolja a befektetőknek, hogy vonatkoztassanak el a rádióban, televízióban, interneten megjelenő hírektől egy befektetési döntés során. Ezek nem segítenek a helyes döntésben, mivel a szélesebb tömeg őket hallgatja, olvassa, ami miatt mi is csak a csordával haladnánk, ami nem szerencsés stratégia. Ha fegyelmezetten ki tudjuk szűrni a médiából érkező ingereket, akkor elkerülhetjük, hogy egy részvénypiaci rali tetején vásároljunk, vagy egy mélyrepülés alján eladjunk.

Kevés a jó

A szakember a tőkepiac mai helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy manapság kevés jó értékalapú befektetést lehet találni az amerikai részvénypiacon.

Ha hasonló jótanácsokat szeretne hallani profi szakemberektől, jöjjön el az Investor.hu következő befektetési klubjára, ahol a saját kérdéseit is felteheti. Ha pedig hasznos befektetési ötleteket szeretne kapni, ahhoz elég csak ügyféllé válnia nálunk.