Vágólapra másolva!
Gyengén teljesített ma a Magyar Telekom részvénye, több mint 3,5 százalékot esett, állítólag egy félreértés miatt. A többi nagy magyar papír felemásan teljesített, míg Nyugat-Európában és az USA-ban 0,2-0,8 százalékos mínuszok uralkodnak.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant a Magyar Telekom árfolyama, amely végül 3,7 százalékos esésben állapodott meg (368 forint). A mélyrepülésben a Portfolio.hu szerint az játszhat szerepet, hogy a tegnapi elemzői háttérbeszélgetésen egy hazai brókercég félreérthette a cég osztalékfizetésére vonatkozó kijelentéseket.

A többi blue-chip piacánfelemás volt a hangulat, a Mol 0,2 százalékos emelkedést tett le az asztalra (12 130 forint), míg a Richter tovább folytatja hegymenetét, és 0,9 százalékkal drágult (4196 forint). A gyógyszerpapír ezzel új, közel kéthavi csúcsra került. Az OTP 0,6 százalékos mínuszt szedett össze (4400 forint).

Az oalsz piacra is belépne a CIG Pannónia határon átnyúló szolgáltatás formájában. A szegmens a fuvarozóknak nyújtott speciális kezesi biztosítási termék, amellyel itthon és Lengyelországban is jelen van már a cég. Habár ennek a szegmensnek jó profittermelő képessége van, annak aránya még nem jelentős a CIG működésében. A CIG árfolyama szerdai záróárán stagnált, 228 forinton.

A BUX-ot elsősorban a Magyar Telekom gyengélkedése húzta vissza, (-0,4%). A régiós részvénypiacokon sem volt kitörő az öröm, a lengyel WIG20 index 1,4 százalékos esést szenvedett el, elsősorban a PGE 2,3 százalékos zuhanása miatt. A lengyel piac ezzel alulteljesítő a régióban, mivel az osztrák ATX és a cseh PX index 0,6 és 0,3 százalékkal csökken.

A PGE azután kezdett zuhanni, hogy lengyel kormányzati tervek azt szeretnék, hogy a cég vásároljon üzemeket a Kompania Weglowa társaságtól. A lengyel kormány így szeretné megakadályozni a Kompania Weglowa összeomlását.

Tovább korrigálja keddi zuhanását a forint, melynek euróval szembeni árfolyama már 314,6 körül mozog. A forint két és fél, illetve két éves mélypontjáról igyekszik távolodni a főbb devizákkal szemben. A dollár/forint jegyzése 243,1 körül mozog, míg a svájci frank 260-ig tért vissza.

Korrekció van az amerikai piacokon is, úgy tűnik az európai tőzsdék hangulata átragadt a tengerentúlra. A Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq 0,2-0,3 százalékos mínuszbna áll.

315 ezer lett a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az előző héten az USA-ban, ami némileg magasabb mint a várt 300 ezer, és az egy héttel korábbi adatot is 11 ezerrel haladta meg.

Főleg az oroszországi szankciókról szóló hírek azok, melyek nyugtalanítják ma a befektetőket, az európai piacok pedig ennek megfelelően 0,1-0,9 százalékos mínuszokat mutatnak záráshoz közeledve. Ezzel a tőzsdék folytatják a héten látott gyenge szereplésüket, a Stoxx Europe 600 pedig sorozatban ötödik alkalommal zárhat mínuszban.

Az euró ugyanakkor valamelyest erősödésben van a dollárral szemben, a jegyzések 1,293 közelében mozognak. Ebben főleg az lehetett a segítségére, hogy az inflációs adatok nem sikerültek rosszul, és hozták a várakozásokat.