Nem az új iPhone hozza el a mobilfizetést

2014.09.15. 12:31

Az új iPhone-ba épített NFC és az Apple Pay döntheti el középtávon, melyik újgenerációs fizetési megoldás terjed el a világon. A magyarországi használathoz még frissíteni kell az elfogadói hálózatot, és a bankokkal is meg kellene egyeznie az Apple-nek. A hasonló elven működő magyar megoldás viszont várhatóan már év végétől elérhető lesz, ám lehet, hogy azt az iPhone 6 tulajdonosai nem tudják majd használni.

Az érintés nélküli fizetéshez szükséges NFC-chip már 2004-óta létezik. Mobileszközökbe építve egyre gyakrabban használják is, de még főleg adatkommunikációra. A chiphez kapcsolódó fizetési szolgáltatások csak most kezdenek igazán felfutni. A folyamatnak most nagyobb lökést adhat az Apple Pay szolgáltatása, és a telefonba épített NFC-chip. Magához a fizetéshez azonban sokkal több kell, mint a rendszer és az eszköz megléte. Jelenleg az Apple-nek meg kell egyeznie a helyi bankokkal és a kártyakibocsátókkal, valamint egy frissítéssel alkalmassá kell tenni a hazai terminálokat is az új technológia fogadására. Itthon éppen ezért egy jelenleg is tesztelés alatt lévő rendszer jelenhet meg elsőként, míg az iPhone 6 tulajdonosok várhatnak, amíg lezajlanak a szükséges egyeztetések.

Tim Cook beszél az Apple új fizetési szolgáltatásának bemutatása közbenForrás: AFP/Justin Sullivan

A boltok felkészültek

Az üzletek termináljainak 38,8 százaléka már alkalmas érintés nélküli fizetésre. Ez annak köszönhető, hogy a forgalomban lévő összes bankkártyák mintegy 20 százalékában (csak a lakossági szegmensben ennél lényegesen nagyobb lehet az arány) már van hasonló chip, amilyet most az új iPhone-ba is beraktak. Itt ez a kártya saját adathordozó chipjével kommunikál, az ezen lévő adatokat továbbítja egy biztonságos, titkosított csatornán keresztül a bolti terminálnak. Ugyanezt a biztonságos kommunikációt és adattárolást kell megoldaniuk a mobilfizetési rendszereket fejlesztő cégeknek. Többféle módszer létezik, de az Apple megoldásáról még nem sokat tudunk, valószínűleg a következő hetekben derülhet ki több lényeges információ – mondta Faludi Orsolya, a Magyar Mobiltárca-szövetség projektkoordinátora.

A kártyaelfogadó berendezések száma (kék) és az ezek közül érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkezők (piros)Forrás: MNB

Frissíteni kell

Elképzelhető, hogy az Apple Pay fizetési rendszer működéséhez szoftveresen frissíteni kell a hazai terminálokat. De erre lehet idő, hiszen a cégnek még a hazai bankokkal is meg kell egyeznie ahhoz, hogy az ügyfelek így tudjanak fizetni. A szövetség viszont mindenképp üdvözli az Apple bejelentését, szerintük ez is azt mutatja, hogy középtávon az NFC az irány a mobilfizetésben, ez adja a legjobb ügyfélélményt.

Nem az Apple tarolhat itthon

Az NFC-technológia nemcsak fizetésre, de szinte minden azonosítást igénylő feladatra alkalmas lehet. Ilyen lehet szinte bármilyen bérlet – akár tömegközlekedési is –, vagy céges beléptetők. Több kártyát egyetlen mobiltelefon is helyettesíthet, de ehhez minden egyes szolgáltatóval külön meg kell állapodni. Így lehet némi versenyelőnyük a helyi mobilfizetési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak a globálisan működő Apple-lel szemben. A hazai szereplők még idén az szeretnék bevezetni a magyar MobilTárcát, ami az Apple Pay-hez hasonló rendszer, elsőként az OTP-vel állapodtak meg, így hazai ügyfelek is használhatják. 

Hogy működik majd a MobilTárca?

Nem kizárt, hogy a MobilTárca is működik majd az új iPhone-okon, de ahhoz további információkat kell megtudni a használt protokollokról – mondta Faludi Orsolya. Reményei szerint viszont a legtöbb olyan Android-alapú telefonokon elérhető lesz év végétől, amelyekben van NFC-chip. Első körben az OTP Bank ügyfelei kérhetnek majd a bankjuktól egy virtuális kártyát, amit összeköthetnek az NFC-képes SIM kártyájukkal . Az NFC-chip az ehhez a SIM-hez kötött bankkártya információkkal lesz képes vásárlási műveletet indítani a boltokban.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.