Nem az új iPhone hozza el a mobilfizetést

apple pay, iphone, iphone fizetés
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the Apple Watch wearable tech and two new iPhones, the iPhone 6 and iPhone 6 Plus. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az új iPhone-ba épített NFC és az Apple Pay döntheti el középtávon, melyik újgenerációs fizetési megoldás terjed el a világon. A magyarországi használathoz még frissíteni kell az elfogadói hálózatot, és a bankokkal is meg kellene egyeznie az Apple-nek. A hasonló elven működő magyar megoldás viszont várhatóan már év végétől elérhető lesz, ám lehet, hogy azt az iPhone 6 tulajdonosai nem tudják majd használni.
Vágólapra másolva!

Az érintés nélküli fizetéshez szükséges NFC-chip már 2004-óta létezik. Mobileszközökbe építve egyre gyakrabban használják is, de még főleg adatkommunikációra. A chiphez kapcsolódó fizetési szolgáltatások csak most kezdenek igazán felfutni. A folyamatnak most nagyobb lökést adhat az Apple Pay szolgáltatása, és a telefonba épített NFC-chip. Magához a fizetéshez azonban sokkal több kell, mint a rendszer és az eszköz megléte. Jelenleg az Apple-nek meg kell egyeznie a helyi bankokkal és a kártyakibocsátókkal, valamint egy frissítéssel alkalmassá kell tenni a hazai terminálokat is az új technológia fogadására. Itthon éppen ezért egy jelenleg is tesztelés alatt lévő rendszer jelenhet meg elsőként, míg az iPhone 6 tulajdonosok várhatnak, amíg lezajlanak a szükséges egyeztetések.

Tim Cook beszél az Apple új fizetési szolgáltatásának bemutatása közben Forrás: AFP/Justin Sullivan

A boltok felkészültek

Az üzletek termináljainak 38,8 százaléka már alkalmas érintés nélküli fizetésre. Ez annak köszönhető, hogy a forgalomban lévő összes bankkártyák mintegy 20 százalékában (csak a lakossági szegmensben ennél lényegesen nagyobb lehet az arány) már van hasonló chip, amilyet most az új iPhone-ba is beraktak. Itt ez a kártya saját adathordozó chipjével kommunikál, az ezen lévő adatokat továbbítja egy biztonságos, titkosított csatornán keresztül a bolti terminálnak. Ugyanezt a biztonságos kommunikációt és adattárolást kell megoldaniuk a mobilfizetési rendszereket fejlesztő cégeknek. Többféle módszer létezik, de az Apple megoldásáról még nem sokat tudunk, valószínűleg a következő hetekben derülhet ki több lényeges információ – mondta Faludi Orsolya, a Magyar Mobiltárca-szövetség projektkoordinátora.

A kártyaelfogadó berendezések száma (kék) és az ezek közül érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkezők (piros) Forrás: MNB

Frissíteni kell

Elképzelhető, hogy az Apple Pay fizetési rendszer működéséhez szoftveresen frissíteni kell a hazai terminálokat. De erre lehet idő, hiszen a cégnek még a hazai bankokkal is meg kell egyeznie ahhoz, hogy az ügyfelek így tudjanak fizetni. A szövetség viszont mindenképp üdvözli az Apple bejelentését, szerintük ez is azt mutatja, hogy középtávon az NFC az irány a mobilfizetésben, ez adja a legjobb ügyfélélményt.

Nem az Apple tarolhat itthon

Az NFC-technológia nemcsak fizetésre, de szinte minden azonosítást igénylő feladatra alkalmas lehet. Ilyen lehet szinte bármilyen bérlet – akár tömegközlekedési is –, vagy céges beléptetők. Több kártyát egyetlen mobiltelefon is helyettesíthet, de ehhez minden egyes szolgáltatóval külön meg kell állapodni. Így lehet némi versenyelőnyük a helyi mobilfizetési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak a globálisan működő Apple-lel szemben. A hazai szereplők még idén az szeretnék bevezetni a magyar MobilTárcát, ami az Apple Pay-hez hasonló rendszer, elsőként az OTP-vel állapodtak meg, így hazai ügyfelek is használhatják.

Hogy működik majd a MobilTárca?

Nem kizárt, hogy a MobilTárca is működik majd az új iPhone-okon, de ahhoz további információkat kell megtudni a használt protokollokról – mondta Faludi Orsolya. Reményei szerint viszont a legtöbb olyan Android-alapú telefonokon elérhető lesz év végétől, amelyekben van NFC-chip. Első körben az OTP Bank ügyfelei kérhetnek majd a bankjuktól egy virtuális kártyát, amit összeköthetnek az NFC-képes SIM kártyájukkal . Az NFC-chip az ehhez a SIM-hez kötött bankkártya információkkal lesz képes vásárlási műveletet indítani a boltokban.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.