Sokat veszíthet Skócia a szakadással

Skócia, lobogó, zászló
TO GO WITH STORY BY KATHERINE HADDON Scottish flag, the saltire flies on the border between Scotland and England at Carter Bar on the A68 on August 17, 2104. With a month to go until Scotland votes on independence from Britain, polls suggest the plan will be defeated, leaving First Minister Alex Salmond and the Yes camp in an uphill battle to secure victory. AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Rendkívül sokat veszíthet Skócia, ha állampolgárai a jövő csütörtöki népszavazáson az ország függetlenné válása mellett teszik le voksukat.
Vágólapra másolva!
  • Több meghatározó skót gyökerekkel rendelkező vállalat is búcsút inthet Skóciának, amennyiben a skótot országuk függetlenedése mellett teszik le a voksukat. Ebben az esetben ugyanis olyan nagy múltú pénzügyi cégek, mint a Royal Bank of Scotland, illetve a Lloyds is Londonba tehetik át székhelyüket Edinburghból.
  • A bankokat a költözködés hihetetlenül nagy költségvonzata sem rettenti meg. A Sanford C. Bernstein elemzői szerint az RBS-nek, illetve a Lloydsnak is 1 milliárd fontjába – azaz mintegy 395 milliárd forintjába - kerülhet fejenként a székhelyváltás.
  • Ugyanakkor a bankok aggodalma is érthető, hiszen, ha igent mondanak a skótok a függetlenedésre, akkor egyrészt új pénznemre lesz szükségük, másrészt a szabályozói környezet, illetve az önálló jegybank hiánya növelheti a bizonytalanságot a pénzügyi szektorban. Ez pedig akár a hitelbesorolás romlásán is lecsapódhat, amit érthetően nem szeretnének a bankok.
  • Persze a búcsúban szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Királyság mindkét bank esetében komoly befolyással bír a pénzügyi válság óta. A Royal Bank of Scotlandot 62,7, míg a Lloyds bankházat 24,9 százalékban tulajdonolja.
  • Egyes elemzői vélemények szerint a költözködés kérdése, akkor is előkerülhet az elkövetkezendő években, ha esetleg a skótok nem válnak ki az Egyesült Királyságból.
  • A meghatározó bankok mellett más pénzügyi területen érintett cégek is Angliába tehetik át székhelyüket, több alapkezelő mellett a legnagyobb skót biztosítótársaság, a Standard Life is rendelkezik egy költözködési tervvel.
  • Komoly érvágás lehet Skóciának, ha a meghatározó pénzügyi intézmények elhagyják a fővárost, hiszen minden nyolcadik dolgozó a pénzügyi szektorban tevékenykedik. Az RBS-nek 12 ezer, míg a Lloydsnak 16 ezer munkavállalóval rendelkezik Skóciában. Ráadásul a Deutsche Bank azzal számol, hogy a szakadás esetén SKócia igen mély recesszióba fog süllyedni.
  • A befektetők egyébként pozitívan fogadták a távozásról szóló híreket, a Lloyds 1,1 százalékos plusza mellett az RBS 1,3 százalékos emelkedést produkál a londoni parketten.
Royal Bank of Scotland napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Lloyds napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu