Csökken a 98 százalékos különadó

Vágólapra másolva!
A 2010-es végkielégítések 40 százalékát megtartja az állam.
Vágólapra másolva!

A végkielégítéseket terhelő 98 százalékos különadó visszamenőlegesen lecsökken, a beszedett pénzt vissza kell fizetni az érintetteknek, ha az Országgyűlés elfogadja Lázár János módosítóját. A különadó elméletileg megszűnik, és a helyét egy átalányadó veszi át; a gyakorlatban ez mindössze az adó csökkenését jelenti. Négy különböző kulcs lesz, annak függvényében, hogy melyik évben kellett eredetileg adózni:

  • 2010: 40 százalék.
  • 2011: 15 százalék.
  • 2012: 20 százalék.
  • 2013: 25 százalék.

Kérelmezni kell

A javaslat szerint az a magánszemély, akinek jövedelmét 98 százalékos adóval sújtották, az adóhatóságnál kérelmezheti a kötelezettség törlését. Az adóhatóság ezután törli az eredeti adót, és átalányközteher-kötelezettséget állapít meg a fenti kulcsokkal. A különbözet az adózónak visszajár.

A pereknek vége

Az új adót csak akkor lehet kérelmezni, ha az adott személy eddig nem kapott kártérítést, és nincs folyamatban pere. Ha van, akkor a keresetét vissza kell vonnia, ezt az adóhatóság felé igazolnia kell.

Az örökösöknek is jár

Ha az érintett személy már elhunyt, akkor bármely örököse kezdeményezheti a 98 százalékos adó törlését. Az adóhatóság ebben az esetben a soron kívül törli a régi adót, kiszabja az újat, a különbözetet pedig jóváírja az örökösöknek.

Az AB elmeszelte

Az Országgyűlés 2010-ben döntött a kormány javaslatára a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos különadójának bevezetéséről. Az adót az Emberi Jogok Európai Bírósága és a magyar Alkotmánybíróság is elmeszelte, az adó miatt több bírósági per indult.