Devizahitelek: vesztett a Pannon Takarék Bank Zrt.

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Elutasította a Pannon Takarék Bank Zrt., Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet és a Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A Pannon takarék

A bíróság kötelezte a felperes pénzintézetet 482 600 forint perköltség megfizetésére, az ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíró az ítélethirdetés végén elmondta, hogy mérsékelte az alperes, a magyar állam által megállapított "igen eltúlzott" perköltséget, 10 munkaórát állapítva meg. A fellebbezésről az ítélet indoklásának részletes megismerése után dönt a bank.

A Pannonhalma takarék

Az írásbeli indoklást a felek átvették, szóban a bíró hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag teljes mértékben egyetértett az alperes magyar állam jogi érveivel. A bíróság szerint a felperes által alkalmazott általános szerződési feltételek kikötései nem tudtak maradéktalanul megfelelni egyetlen törvényben meghatározott elvnek sem, egyik vizsgált időintervallumban sem. A törvényszék kiemelte az átláthatóság elvét, és hozzátette, hogy ennek a legnehezebb eleget tenni. Az ítélethirdetés után a felperes takarékszövetkezet jogi képviselője azt nyilatkozta, hogy még átgondolják a fellebbezést.

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet

A bíróság egyidejűleg kötelezte a felperes pénzintézetet 504 317 forint perköltség megfizetésére. Az ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíróság kiemelte, hogy az általános szerződési feltételek valamennyi időállapotban, minden törvényi feltételnek való megfelelését megvizsgálta. Megállapította, hogy nincs olyan időintervallum, amikor minden törvényi feltételnek maradéktalanul megfelelnének a szerződéses feltételek, ezért utasította el a keresetet. A törvényszék megállapította: az érthetőség és a felmondhatóság elvének minden esetben megfeleltek a kikötések – de többek között az egyértelműségnek már nem, az általános, túl tág fogalmazás miatt. Példaként a többi között a szerződében szereplő vis maior esetét hozta fel a bíró. Ez álláspontja szerint a fogyasztó számára érthetetlenné és felmérhetetlenné teszi, hogy milyen "pénz és tőkepiaci zavar" esetén változtatja meg a bank szerződést, ami visszaélésre ad lehetőséget a bank számára.

Még megúszta a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt.

Elhalasztották az ítélethozatalt pénteken a Fővárosi Törvényszéken abban a perben, amelyet a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt. indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében.

A törvényszék elutasította a hitelintézetnek azt a kérelmét, hogy a bíróság függessze föl az eljárást, és forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió Bíróságához. A törvényszék szeptember 26-ra halasztotta az első fokú határozat kihirdetését.