Gázkereskedő céget alapított az állam

földgáz gáz gáztűzhely láng gázláng
Vágólapra másolva!
Földgázkereskedő társaság létrehozásával bízta meg a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot. A kormány a lakosság földgázellátásának biztonsága miatt hozta ezt a döntést, mondta a szóvivő.
Vágólapra másolva!

Az MFB Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő MFB Földgázkereskedő Zrt. megalapításával olyan állami érdekeltségű földgázkereskedő jön létre, amely további kereskedelmi földgázkészletek megvásárlásához nyújt finanszírozási hátteret. A földgázkereskedő társaság 100 millió forintos indulótőkével kezdi működését.

100 millió forint az indulótőke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Lesz gáz

Az MFB-nek már van érdekeltsége a Magyar Gáztranzit Zrt.-ben és résztulajdonosa a biztonsági földgázkészleteket tároló MMBF Földgáztároló Zrt.-nek is. Magyarország gázellátása biztosított, a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére is zavartalan - mondta Kurucz Éva kormányszóvivő. A biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók feltöltése folyamatos; az eddig betárolt földgázmennyiség már most az előző tél teljes lakossági fogyasztásának másfélszerese.

Mekkora a töltöttség?

Korábban Tóth Bertalan azt mondta, hogy míg Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában meghaladja a 90 százalékot a gáztározók töltöttsége, Magyarországon ez az arány csupán 56 százalék. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint elképzelhető, hogy ez nem lenne elegendő. Szerint ebben benne van az a közel egymilliárd köbméter stratégiai tartalék, amit "csak végszükség esetén lehet felhasználni".