Ettől a milliárdostól érdemes tanulni

gazdag, milliárdos, pénz, dollár, pénz, üzletember
Vágólapra másolva!
Ha valaki a befektetések elsajátításába vág, a legjobb, amit tehet, hogy igyekszik megtanulni azokat az alapelveket, amelyekhez ragaszkodva a leghíresebb, legsikeresebb befektetők feljutottak a csúcsra. Warren Buffett tőzsdemágus egyik legfontosabb munkatársa Charlie Munger, az ő néhány bölcsességét vesszük most górcső alá.
Vágólapra másolva!

Amikor hosszú távú befektetőkről esik szó, Warren Buffett neve jó eséllyel az első három között bukkan fel. Az omahai bölcstől már az Investor.hu hasábjain is lehetett olvasni rengeteg befektetési tanácsot, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy Warren Buffett nem egyedül játszik a pályán.

A kevésbé ismert partner

Olyannyira nem, hogy befektetési vállalatát, a Berkshire Hathawayt sem egyedül vezeti, hanem Charlie Munger nevű partnerével. Munger a nagyfőnökhöz hasonlóan szintén omahai, és nagyon hasonló befektetési elveket is vall. Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy mielőtt a Berkshire Hathaway vezetésébe bekapcsolódott, saját befektetési vállalatát vezette, és kiemelkedő eredményeket ért el.

Charles Munger (balra) és Warren Buffett (jobbra) Forrás: Imaginechina/Cheng Jiang

Közel 20 százalék

A Munger Partnership nevű alapja 1962 és 1975 között 14 évből tízszer vaskosan felülteljesítette a szélesebb amerikai részvénypiacot (amit az S&P500 index testesít meg ebben az esetben), és két számjegyű lemaradást csak két esztendőben kellett a befektetőinek elszenvednie. De még ezekkel az évekkel együtt is éves átlagban közel 20 százalékos eredményt ért el, míg az S&P500 index csupán évente átlagosan 18,5 százalékot emelkedett.

Hatalmas eredmény

Csak hogy világosan leszögezzük: közel másfél évtized alatt évi átlagban majd 20 százalékos hozamot elérni hatalmas eredmény. Az a befektető, akik végig Mungerrel tartott, összességében 1157 százalékos hozamot ért el, azaz több mint megtizenkétszerezte a pénzét. Az S&P500 index ezen idő alatt csak duplázott (96 százalékot hozott egész pontosan).

Forrás: Investor.hu, Pragmatic Capitalism

Érdemes tanulni

Charlie Mungertől tehát érdemes tanulni, és ő szerencsére nem rest megosztani bölcsességének legértékesebb morzsáit, és a legtöbb nem is kizárólag a szoros értelemben vett tőzsdére és részvénybefektetésekre, hanem minden befektetési döntésre igaz lehet. Az idézetek Janet Lowe Damn Right: Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger (azaz nagyjából Átkozottul igaz: színfalak mögött a Berkshire Hathaway milliárdosával, Charlie Mungerrel) című könyvéből származnak.

Lerombolni a rossz ötleteket

A legsikeresebb befektetők általában attól tudnak jók lenni, hogy lelkesedés helyett mindig is kritikusan tekintenek a befektetési ötleteikre és célpontokra. A legjobbak csak akkor fektetnek be, amikor szinte kifogytak az ellenérvekből, és minden igyekezetük ellenére sem tudják megcáfolni az eredeti elképzelést. Egy igazán jó befektető nem nagyon kajál meg könnyűnek tűnő tuti tippeket, sőt még a saját jónak tűnő ötleteit is szigorú vizsgálat alá veti.

Ha az esélyek velünk vannak

A pénzügyi szakmában a kockázat fogalma szinte eggyé forrt a volatilitással, ami nem más, mint a hozamok ingadozása rövid távon. Minél magasabb egy eszköz volatilitása, annál nagyobb kilengéseket látunk az árfolyamában, annál kevésbé lehet megtippelni, hogy egy-két nap vagy hét múlva mekkora lesz a hozama. A nagyobb kockázatú eszközök, így például a részvények tipikusan volatilisnek tekintett eszközök. Igen ám, de a volatilitásnak lényegesen kisebb szerepe van, ha valóban hosszú távra fektetünk be. A magasabb hozamokért vállalnunk kell a magasabb kockázatokat, a nagyobb kilengéseket rövid távon, de közben biztosak lehetünk benne, hogy igazán hosszú, sokéves időtávon nincs magasabb hozamot hozó eszköz a részvényeknél. Charlie Munger véleménye is ez. Ha az ember talál egy jó befektetési célpontot, ahol az esélyek vele vannak (azaz kellően alulértékeltnek tűnik például az adott részvény a legszigorúbb elemzés mellett is), és kellően szétteríti a kockázatot (azaz nem fekteti a tőkéje nagy részét egyetlen részvénybe) akkor a rövid távú ingadozásokat teljesen figyelmen kívül lehet hagyni.

Időnként kimegy a divatból a stílusod

A veszteségek a befektetések részét képezik. Vannak időszakok, amikor az ember megérti a világot, úgy viselkednek a piacok, ahogy sejti, hogy viselkedniük kellene, de vannak olyan periódusok, amikor látszólag nem áll össze a kép. De ha még látszólag minden klappol is, akkor sem fog minden ötletünk tekintélyes profittal záródni. Ha kellően megosztjuk a kockázatainkat több termék és befektetés között, és nem teszünk túl sok tőkét egy-egy ötletre, akkor a veszteséges ötletek sem fogják elrontani a hosszú távú eredményünket, ahogy Munger két-három veszteséges éve sem taszította a mélybe a befektetőit.

Trendek jönnek-mennek Forrás: AFP/Leon Neal

Hozzá kell igazítanod a stratégiádat a természetedhez

Mindenkit más-más motiváció, élethelyzet, célok és kihívások mozgatnak, amik ugyanúgy befolyásolják a befektetéseinket, pénzügyi céljainkat. De ennél sokkal mélyebb beidegződéseknek is szerepük van. Ha valaki nehezen viseli a kockázatokat, rosszul alszik, ha veszteséget mutatnak a befektetései, annak valószínűleg sokkal konzervatívabb stratégiát kell követnie, mint azok, akik egy vállrándítással képesek elintézni a rövid távú veszteséget, bízva a hosszú távú stratégiájukban. A befektetések során a legnagyobb akadály a saját pszichénk. Ezt egyetlen módon tudjuk leküzdeni: ha igyekszünk tisztában lenni a saját személyiségünkkel, mozgatórugóinkkal. Akkor sokkal józanabbul tudjuk majd értékelni a többi fontos tényezőt, és kiválasztani a megfelelő stratégiát és befektetési megoldást.

Nélkülözhetetlen a tájékozottság Forrás: AFP/Jay Directo

Nem lehetsz jó befektető, ha nem olvasol eleget

A folyamatos tranzakciók, adás-vétel, mozgás, izgágáskodás helyett a jó befektető legfontosabb tulajdonsága, hogy képes hatékonyan nagyon sok információt összegyűjteni, szeret folyamatosan olvasni és új dolgokat megtanulni, és látszólag egymástól távol eső területekről származó ismereteket összekapcsolni, és az ideje nagy részében a háttérben maradva figyelni. Az igazán sikeres hosszú távú befektetők valószínűleg idejüknek túlnyomó részét, akár 80-90 százalékát informálódásra, figyelésre, gondolkodásra szánják, és csak a maradék időben foglalkoznak konkrét pozíciók felvételével vagy azok kezelésével, kereskedéssel, befektetéssel.

Ha részletesebben érdekli a tőzsde, jöjjön el az Investor.hu soron következő, ingyenes előadására, ahol személyesen is felteheti a kérdéseit a profi szakembereknek. De az alábbi űrlapon is kérdezhet tőlünk.