Megint Amerika adja a ritmust

Vágólapra másolva!
Ezúttal sem leszünk híján fontos makroadatoknak, tapírozhat a Fed, ráadásul a skótok is népszavazást tartanak a saját függetlenségükről a jövő héten. Lesz mire figyelni, az egyszer biztos.
Vágólapra másolva!

Leginkább a Fed lehet majd fókuszban, miután szerdán ismét 10 milliárdot nyisszanthatnak a jelenleg havi 25 milliárd dolláros eszközvásárlási programon. Ezzel egyre közelebb kerülhet a teljes kivezetéshez a szervezet.

Ennél is fontosabb lehet viszont, hogy milyen kommentárok érkeznek majd a várható kamatemelésekkel kapcsolatban, milyen hangvételű lesz a Fed kommunikációja. A piac idén még nem várja a 0,25 százalékon lévő irányadó ráta növelését, de egyes elemzők szerint ez közel sem biztos, hogy így is lesz.

Emellett az USA-ból jön majd infláció adat, valamint a lakáspiacra nézve is érkeznek számok, nem beszélve az ipari termelésről. A gyorsjelentési szezon hiányában is bőven lesz tehát mit figyelni a tengerentúlon. Nagy kérdés, hogy sikerül-e elrugaszkodni az S&P 500-nak a 2 000 pont körüli szintekről.

Európában sem áll majd meg az élet, Németországból ZEW adatok látnak kedden napvilágot, de az EU-s infláció is okozhat még meglepetéseket.

Ezzel együtt főleg Észak-nyugat felé, nevezetesen Skóciára figyelhetnek majd a befektetők, miután csütörtökön tartanak majd népszavazást a függetlenségről. A legfrissebb felmérések szerint igen szoros az állás, egy esetleges függetlenség pedig igen nagy felfordulást okozhat, más, európai országok hasonló törekvéseinek is lökést adhat (pl. katalánok).

Emellett az orosz helyzet sem teszi könnyűvé az európai befektetők életét, nagy kérdés, hogy az oroszok nem terveznek-e valami válasz szankciót a legfrissebb bejelentésekre. A szankcióháború folytatódása nyomás alatt tarthatja a piacokat, nem beszélve a skót függetlenségről, ezért a hét első napjaiban nincs túl sok optimizmusra okuk az európai börzéknek.

Magyarországról nem várható fontosabb adat, talán csak az ÁKK aukciói lehetnek érdekesek. Japánban és Kínában szintén nyugodtan hét várható, ám ezzel együtt ezekre a piacokra is kifejthetik hatásukat a fentebb említett tényezők.

Forrás: Investor.hu