A Tibi csoki nem megy Oroszországba

Roshen, ukrán csokoládé
2255080 Russia, Moscow. 07/29/2013 Russia's chief state sanitary doctor Gennady Onishchenko, the Federal Consumer Protection Service's head, announced a ban on imports of confectionary products made by Ukraine's candy giant Roshen in Russia as the goods violate quality standards. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Nagy bajban van Petro Porosenko ukrán elnök, hiszen ígéretet tett, hogy megválik a csokibirodalmától, de a háborús helyzetben nehéz vevőt találni. Ráadásul az oroszok bojkottálták a Roshen édességeit már lassan egy éve. A vállalatbirodalom része a magyar Bonbonetti is, hazánk legnagyobb csokigyára, de a cégvezető állítása szerint ez szinte semmilyen mértékben nem érinti a magyar édességek forgalmát. Sőt, új nyalánkságot kaphatunk az ukránoktól.
Vágólapra másolva!

A piaci pletykák számának növekedésén kívül nincs előrelépés a Roshen eladásában. Az ukrán–orosz konfliktus ráadásul nehéz helyzetbe is hozza Petro Porosenkót, akit a megválasztásakor tett ígérete kötelez arra, hogy megszabaduljon a cégtől. A híresztelések szerint a vevő lehet akár a Nestlé, a Mondelez vagy a Lotte. A világ csokiban érdekelt legnagyobb vállalatát, a Marsot is csak azért zárják ki a vevők sorából, mert a régióban már vannak bejáratott márkái.

Petro Porosenko az elnökséget választotta a csokibirodalma helyett Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az oroszoknak nem kell az ukrán csoki

Magyarország is érdekelt a tranzakcióban, hiszen 2012-ben az ukránok épp a magyar Bonbonettin keresztül keresték az utat a világ legnagyobb csokipiaca, Európa felé (itt fogyasztják el a világ csokoládéinak a 40-45 százalékát). A Bonbonettit is érintheti tehát az orosz embargó, amit egészségügyi okokra hivatkozva elsőnek a Roshen ellen vezettek be még tavaly novemberben, majd idén júliusban a teljes ukrán csokiiparra kiterjesztették.

Európa a cél

Az oroszok ellenembargójának nincs hatása a magyar cég forgalmára, mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti vezérigazgatója. A Bonbonetti exportjának 90 százaléka Európába megy, a nemzetközi szinten is népszerű Cherry Queen konyakmeggyből kis mennyiséget vesznek az oroszok, és még itt sem lépett vissza a vevő. A jó minőségű ukrán csokoládék viszont – a keleti határ lezárása után – a magyarországi kínálatban is megjelenhetnek. Eddig is cél volt, hogy egyre erősebb termékkínálattal szerepeljenek a piacon, ebben lehet nagy segítség az erős ukrán márkák bevezetése, mondta Sánta Sándor. Egy már meg is jelent a hazai forgalomban.

A desszertet is tesztelik Forrás: Origo

Többek között egy háromrétegű marcipános-piskótás-meggyzselés desszertet tesztelnek itthon, és hoznak hamarosan forgalomba. Ez a termék nem jelent konkurenciát a Bonbonetti márkáinak, hasonlóak érkezésére számíthatunk még a jövőben – mondta a vezérigazgató.

Kiszolgáltatott cégek

A jelentős feketegazdaság és a kevés vevő miatt kiszolgáltatott magyar élelmiszer-ipari cégeknek újabb nehézséget jelent az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó, ami miatt az építőiparhoz hasonló lánctartozások is kialakulhatnak a szektorban, állítja az Atradius hitelbiztosító. A cég szerint közép-, illetve hosszú távon az is problémát jelenthet, hogy a korábbi orosz vevők új – elsősorban dél-amerikai – beszállítók után néznek, így a magyar cégek akár teljes piacvesztéssel is szembesülhetnek.