67 milliárdot ad Brüsszel útjavításra és vasúti korszerűsítésre

Vágólapra másolva!
Három magyarországi nagyberuházást fogadott el Brüsszel a közelmúltban. A váci vasútállomásra, a vasúti kommunikációs rendszerre és a 62-es út korszerűsítésére összesen 67 milliárd forintnyi támogatást adnak.
Vágólapra másolva!

Két vasúti és egy közúti nagyprojekt támogatására vonatkozó kérést hagyott az Európai Bizottság – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:

  • 21 kilométeren megerősítik és két elkerülővel bővítik a 62-es utat
  • korszerűsítik a váci vasútállomást és a csatlakozó vágányhálózatot, illetve
  • elkészül a GSM-R vasúti kommunikációs rendszer első üteme.

A beruházások összköltsége 87,2 milliárd forint, ebből 67 milliárd lesz az uniós támogatás.

A minisztérium szerint a 62-es út megerősítése javítja a Pentele híd kihasználtságát, és jó minőségű közlekedési kapcsolatot teremt Székesfehérvár és Dunaújváros között. Ez a beruházás 29,5 milliárd forintba kerül, 2015 nyarára fejezik be. Magyarországon először itt alkalmazzák teljes főúti hosszban

Ez 100 százalékos újrahasznosítást és feleannyi munkaidőt jelent. Az új út háromszor hosszabb élettartamú lesz, mint a hagyományos – írták.

A váci vasútállomás felújítása 27,7 milliárd forintba kerül. Eredeti szépségében állítják helyre a felvételi épületet, 17 kilométer vasúti pályát korszerűsítenek, P+R és B+R parkolók, új peronok, aluljárók és liftek épülnek. Kormányablak is lesz, ha elkészül majd 2015 végére.

A GSM-R kiépítése 30 milliárd forintba kerül. Ez egy vasúti, vezeték nélküli kommunikációs hálózat, amely lehetővé tesz a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, illetve hangalapú összeköttetéseket is. Első ütemben 935 kilométeren építik ki a jövő év végéig. Biztonságosabbá teszi majd az utazásokat, és az elektronikus jegykibocsátás bevezetését is megalapozza – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.