Újabb milliárdokkal gazdagodik a francia médiaóriás

Vivendi napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Közel három hétnyi tárgyalás után sikerült dűlőre jutnia a Vivendinek és a Telefónicának a francia cég brazil leányának megvételéről. Ezzel pedig újabb milliárdos nagyságrendű bevételre tehet szert a francia médiacég, amely az elmúlt bő egy évben már több egységétől is megvált.
Vágólapra másolva!

Újabb több milliárd eurós ügyletett ütött nyélbe a francia Vivendi médiacég, amely az elmúlt bő egy évben több részlegétől is megvált a profiltisztítás jegyében. A legfrissebb „áldozat” a brazil távközlési egység, a GVT volt, melytől végül mintegy 7,24 milliárd euró fejében sikerült megválnia. A vevő a spanyol Telefónica telekomcég, amely a tervek szerint beolvasztaná a GVT-t brazil leányába, a Telefónica Brasilba.

Miből áll össze a vételár?

  • A hivatalos közlemény szerint 4,66 milliárd eurónyi készpénz üti a Vivendi markát, ugyanekkor ezt az összeget még korrigálni kell, így ténylegesen mintegy 4,2 milliárd eurós pénzáramlásra számíthat az eladó.
  • 7,4 százalékos piaci részesedést kaphat a Telfónica Brasilban a Vivendi, amely 2,02 milliárd eurós piaci értékkel rendelkezik.
  • 5,7 százaléknyi Telecom Italia pakk, amely a tegnapi piaci árral számolva mintegy 1,01 milliárd eurónak felel meg.

A Vivendi közleménye szerint az ügylet nagyjából 2015 első fél évében zárulhat le, ugyanis még az illetékes hatóságoknak is rá kell bólintaniuk a tranzakcióra.

Egyébként nem a Telefónica volt az egyetlen kérője a GVT-nek, ugyanis a Telecom Italia (melynek tulajdonosai között szintén fellelhetjük a Telfónicát) is bejelentkezett a brazil internetszolgáltatóért. Azonban az olaszok 7 milliárd eurós értékű ajánlata nem győzte meg augusztusban a Vivendi vezetését, és így a spanyolokkal ültek közös tárgyalóasztalhoz.

Teljesen megújult a Vivendi

Nem számít újdonságnak a nagy nyüzsgés a Vivendi háza táján, hiszen az elmúlt bő egy évben több eszközétől – a Maroc Telecomtól, az Activision Blizzardtól, illetve az SFR-től (erre még nem bólintott rá a versenyhatóság) is megvált az immáron már csaknem teljes egészében médiacéggé avanzsálódó társaság. A GVT tranzakciót is beleszámítva a Vivendi ügyletek összeértéke így már a 35 milliárd dollárt is elérik.

Mára így három fő üzletága maradt a Vivendinek: a Canal+ kábeltelevíziós társaság, Universal Music zeneipari cég, valamint a GVT, amelyet egyébként korábban is szeretett volna eladni, de kielégítő ajánlat híján inkább visszalépett ettől.

A reakció

Az ügyletben érintett Telefónica árfolyama 2,1 százalékot ugrott a bejelentés hírére, míg a Vivendi 0,6 százalékos pluszban található. A spanyolok öröme érthető, hiszen a brazil egységük részesedése 30 százalékra nőhet az internet szegmensben, míg legnagyobb versenytársaik közül az América Móvil 32, az Oi pedig 28 százalékos részesedéssel bír.

Vivendi napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Telefónica napi grafikon (Madrid) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Vivendiről szóló korábbi elemzéseink: