A nagy cégekben bíznak a befektetők

Vágólapra másolva!
Nincs nagy éve idén a kispapíroknak, a befektetők egyelőre inkább a nagyobb cégek részvényeit részesítik előnyben. Ez jó? Ez nem jó?
Vágólapra másolva!

Kezdjük a tényekkel. A bikapiac alapvetően 2009 március 9-én kezdődött el, ez alatt pedig komoly hozamokra lehetett szert tenni akár kispapírok, akár nagyvállalatok részvényeinek (blue-chipek) vásárlásával. A különbség ugyanakkor szembeötlő volt, a Russel 2000 (kispapírokat tömörítő index) és az S&P 500 (legnagyobb 500 amerikai cég) teljesítménye elvált egymástól.

  • Az S&P 500 198 százalékot emelkedett.
  • A Russell 2000 viszont 233 százalékot emelkedett.
  • Íme:

Az S&P 500 és a Russell 2000 relatív teljesítménye az elmúlt 5,5 évben. Forrás: Bespoke Investment Group

Ennek főleg az volt az oka, hogy a befektetők a kockázati étvágy (hajlandó vagyok többet kockáztatni a nagyobb hozamért) növekedésével párhuzamosan a kisebb részvényekre is egyre jobban rásúlyoztak, vagyis egyre többet vásároltak ezekből a cégekből. Ha a kereslet nő, akkor pedig az árfolyam is.

Az utóbbi időszakban viszont mintha megváltozott volna ez a kép, a Russell 2000 ugyanis elkezdte alulteljesíteni az S&P 500 indexet. Miközben utóbbi továbbra is szépen emelkedik, addig utóbbi nem igazán megy már sehová, inkább csak oldalazgat.

Mit is jelent ez?

Főleg azt, hogy a befektetők a kockázatosabb eszközökből (kispapírok) elkezdtek a defenzívebb eszközök felé fordulni (nagypapírok). Ez pedig azért jelzésértékű a piaci szereplők hozzáállására vonatkozóan, és tükrözi jövővel kapcsolatos várakozásokat.

Ennyivel teljesíti felül a Russell 2000 az S&P 500 indexet 2009 március 9 óta. Forrás: Bespoke Investment Group

Nem azt mondjuk ezzel, hogy drámaian csökken a kockázatvállalási hajlandóság, vagy hogy már forgatják a "Félelem és reszketés című filmet a Wall Streeten". Csupán azt, hogy az utóbbi hónapokban egyértelmű trenddé fejlődött ez a jelenség, ami nem kizárt, hogy következő hónapokban is érezteti majd a hatását.

Ha emellé még figyelembe vesszük azt is, hogy az értékeltségi szintek már igen magasan vannak, vagy éppen azt, hogy a minap jött tőzsdére 22 milliárd dolláros IPO keretében az Alibaba, akkor azért elég sok a figyelmeztető jel.

Persze nincs új a nap alatt, ezek azért ismert jelenségek. Ezzel együtt nem árt ezekkel tisztában lenni, mikor kialakítjuk a vagyonunk összetételét, vagyis hogy milyen típusú eszközökből mekkora részt tartunk a portfóliónkban.