Zajlik az élet a Siemensnél

Vágólapra másolva!
Javában zajlik az élet a Siemensnél, a német óriáscég ugyanis nem csak egy 7,6 milliárd dolláros felvásárlást jelentett be, hanem azt is, hogy 3 milliárd dollárért adja el részesedését a Bosch-nak, közös vállalkozásukban.
Vágólapra másolva!

Először is, a német műszaki óriás 7,6 milliárd dollárért viszi a palagáz és palaolaj ipar számára turbinákat és kompresszorokat gyártó Dresser-Randot. Ezzel Európa legnagyobb műszaki vállalata továbbterjeszkedik az olaj és gázipari eszközök gyártása felé is.

Az üzlet ráadásul stratégiai fontossággal is bír, mivel a Siemens energiaipari üzletága ezzel továbberősödhet, aminek leginkább az USA-ban van kiemelkedő jelentősége, ahol eddig nem volt számottevő a jelenléte.

Hosszan tartó tárgyalások

A Siemens egyébként már legalább 3 éve tervezi a Dresser-Rand felvásárlását, miután folyamatosan keresik lehetőségeket az iparágban. A Siemens szerint még nem használták még ki kellően a versenytársak a palagázforradalomban rejlő lehetőségeket.

A Dresser-Rand felvásárlásáról ugyanakkor a Sulzer és a GE Electric is folytatott tárgyalásokat. A múlt héten a Sulzer bejelentette, hogy nem tárgyalnak tovább és más felvásárlási lehetőségek után néznek. Apró érdekesség, hogy a Sulzer árfolyama ma 4 százalékos mínuszban jár.

83 dollár

A megállapodás szerint, a Siemens 83 dollárt fizet részvényenként, ami 37%-os prémiumot jelent a Dresser-Rand ahhoz a júliusi részvényárához képest, amikor felvásárlás lehetősége még nem éreztette hatásait. Nem is csoda, hogy az árfolyam nagy pluszba ugrott, miközben a SIemens árfolyama nem reagált érdemben.

A Dresser Rand napi grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ebben akár annak is szerepe lehet, hogy a Siemens azt is bejelentette, hogy 3 milliárd euróért eladja a BSH Bosch und Siemens Hausgeraete-ben meglévő 50 százalékos részesedését a Robert Bosch GmbH-nak. Az üzlet lebonyolódása előtt ugyanakkor a Siemens is, és a Bosch is kapni fog egy-egy 250 millió eurós kifizetést a vállalatból.

További felvásárlások

Az élet tehát javában zajlik a német társaságnál, ahogyan azt már idén megszokhattuk. A Siemens 2014-ben ugyanis már 1,3 milliárd USD-t költött arra, hogy felvásárolja a Rolls-Roycs Holdings energia divíziójának nagy részét, ami ugyanúgy gázturbinákat és kompresszorokat gyártott. A vezérigazgató, Joe Kaeser júliusban azt nyilatkozta, hogy elég ereje van most a felvásárlásokra azután, hogy a GE-vel szemben elvesztette a harcot az Alstom SA gázturbina üzletágáért. Hogy ebből végül mennyire sikerül majd profitálni, az majd elválik.

A Siemens napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu