Erősödik a forint

forint
Vágólapra másolva!
A tegnapi gyengélkedés után ma ismét erősödésnek indult a forint, aminek köszönhetően az euróval szemben 311 alatt jár az árfolyam.
Vágólapra másolva!

18:00 - 311 közelében ragadt a forint

Délután még egy kisebb gyengülést lehetett látni a forint piacán, ugyanakkor a folyamat nem bizonyult tartósnak. Így kora este a 311-es szint körül ingadozik az árfolyam az euró ellenében.

14:00 - Nem vágott az MNB

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a 2,1 százalékos jegybanki alapkamaton az MNB monetáris tanácsa.

A bejelentés így nem gyakorolt komoly hatás a forint árfolyamára sem, az EURHUF továbbra is 311 alatt mozgolódik. Igaz, délelőtthöz képest kissé gyengült a forint, hiszen 310,3 körül is járt már az árfolyam.

Forrás: Investor.hu

10:16 - Erősödik a forint

Szeptember 10-e óta egy-két kisebb megingást leszámítva egyre erősebb a forint euróval szembeni árfolyama. Ezidő alatt 317-ről egészen 311 alá süllyedtek a jegyzések. Az erősödésben szerepe lehet Varga Mihály délelőtti nyilatkozatának is. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis a Napi Gazdaság konferenciáján kiemelte, hogy a kormány célja a fenntartható növekedés ütemének folyamatos emelése, ezzel párhuzamosan pedig a fiskális fegyelem, azaz a ciklus egészében a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt lévő államháztartási deficit fenntartása.

A nap hátralevő részében érdemes lehet odafigyelni az MNB monetáris tanácsának délutáni kamatdöntő ülésére is, melytől az elemzők nem várnak változtatást. Sőt, a várakozások szerint 2015-ig nem nyúl majd a jegybank a 2,1 százalékon álló alapkamathoz.

Merre tovább?

Ahogyan korábban is írtuk, a 317-es szint egy meghatározó akadálynak számít a forint árfolyamgrafikonján. Ráadásul ezt a jelenlegi mozgás is megerősítette, hiszen ezúttal is ez a szint gátolta meg a forint gyengülését.

A heti grafikon tanulsága szerint egyébként rövid távon a forint folytatódó erősödése sem zárható ki, ugyanis a soron következő fontos szint 306-nál található. Itt húzódik ugyanis a 2008 vége óta tartó emelkedő trendvonal, illetve az 50 hetes mozgóátlag is. Előbbi rendre fontos megállónak bizonyult az elmúlt években, így a jövőben is érdemes lehet rá odafigyelni.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hasonló forgatókönyv valószínűsíthető a napi grafikon tanulsága szerint is, miután az EURHUF letörte a 312-es szintet. Igaz, ezen a távon már a 308-as szinten komoly akadályokba ütközhet az árfolyam. Az elmúlt bő két évben ugyanis az emelkedő trendvonal, és a 200 napos mozgóátlag rendre megálljt parancsolt a forintgyengülésnek.

EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Persze a piaci hangulat változása esetén könnyen megváltozhat az irány, ebben az esetben a 312-es szint mellett akár újra fontosabb szerep hárulhat a 317-es kulcsszintre.