Kína leggazdagabb embere az Alibaba alapítója

2014.09.24. 17:28

Az Alibaba múlt heti tőzsdére vonulása után 18 milliárd jüannal gazdagodott Jack Ma, a cég alapítója. Tíz éve még csak három milliárdos volt Kínában, ma pedig már 354 van.

Az 50 éves Jack Ma mintegy 150 milliárd jüanos (25 milliárd dollár) vagyonnal rendelkezik. A leggazdagabb kínai tavaly még csak a 29. helyen állt. Az Alibaba-alapító a lista élén az ingatlanpiacon vagyont szerzett Dalian Wanda cég vezérét, Vang Csien-lint váltja, akinek 24,2 milliárd dolláros vagyona idén már csak a második helyhez elegendő.

Van minek örülnieForrás: AFP/Romeo Gacad

Változás történt a harmadik helyen is, ahonnan a Tencent technológiai óriás fejét, a 18,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Pony Ma-t az ötödik helyre taszította Li Ho-csün, a megújuló Hanergy energiaipari óriáscég vezetője, akinek vagyonát 20,8 milliárd dollárra teszik. A tavalyi második helyezett Cong Csing-hou, a Vahaha italipari vállalat vezetője a negyedik helyre csúszott.

Előretört az IT

A legvagyonosabb tíz ember közül öten az információtechnológiai iparág képviselői, ami az ágazat komoly előretörését mutatja. Korábban jellemzően ingatlanpiaci befektetők, illetve fogyasztói cikkeket gyártók uralták a listát.

Több kell, mint tavaly

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a tíz leggazdagabb közé, idén 7,4 milliárd dollárra volt szükség, ami 20 százalékkal több mint egy évvel korábban.