Meddig zuhan az olajár?

2014.09.24. 11:04

Hiába a világban felerősödő geopolitikai feszültségek, az olaj árfolyama nyár eleje óta szenved. A Brent árfolyama már 100 dollár alatt jár, ráadásul fontos támaszok is törtek a grafikonon, ami alapján még nem tűnik későinek az eladási pozíciók felvétele.

Az orosz-ukrán feszültségek, vagy az iraki terrorcselekmények egytől egyig olyan geopolitikai tényezők voltak az elmúlt hónapokban, amelyeknek emelni kellett volna az olaj árfolyamát. Pont emiatt is olyan látványos talán a Brent árfolyamának szenvedése, ami egy figyelmeztető jel az olajpiac elgyengüléséről.

A dollár trendszerű erősödése, illetve az eurózóna és Kína lassulása, valamint az amerikai olajforradalomnak és az ismét talpra álló líbiai kivitelnek köszönhetően robbanó kitermelés mind-mind az olajár további esése mellett szóló érvek. Technikailag ráadásul a támaszok törését követően most akár kedvező hozam-kockázattal kecsegtető belépési pontot is azonosíthatunk short oldalon a Brent és WTI piacán egyaránt.

Mit mutatnak a grafikonok?

A Brent árfolyama a heti grafikon szerint nemrég fontos támaszokat tört. A lokális mélypontról egy kisebb felfele korrekció is kibontakozott, a korábbi támasz azonban most már ellenállásként állja útját az olajárnak.

Egy újabb eladói hullámban az árfolyam könnyen a 2012-es mélypontnál, valamivel 90 dollár alatt találhatná magát. Az MACD eladási jelzése még él egyébként, viszont az RSI már túladottság közeli szinteket jelez, ami persze óvatosságra intő jel.

A Brent heti grafikonjaForrás: Investor.hu, AmiBroker

A napi grafikonon is egyértelműen kirajzolódik az a csökkenő trend, amiben már hónapok óta mozog az olaj árfolyama. A 100 dollárig való visszateszt megvolt, ahonnan ismét lefelé vette az irányt az árfolyam.

A Brent napi grafikonjaForrás: Investor.hu, AmiBroker

Hasonlóan gyengén fest az amerikai WTI típusú olaj jegyzése is, hiszen az árfolyam a heti grafikonon egy több éve tartó emelkedő trendet tört le hetekkel ezelőtt. Úgy tűnik, hogy ezekről a szintekről lefele fordul az árfolyam, markánsabb támaszok pedig legközelebb csak 80 dollár körül láthatóak.

A WTI heti grafikonjaForrás: Investor.hu, AmiBroker

Hogyan profitálhatunk az olajár eséséből?

Az olajár csökkenéséből is profitálhatunk az Investor Trader rendszerén keresztül, méghozzá ETF-eken vagy certifikátokon keresztül. Ehhez pedig csak számlát kell nyitnia, amit itt el is kezdhet. Ha pedig nincs tisztában a technikai elemzéssel, vagy nem tudja mi az az ETF és certifikát, ügyfélként ingyenes oktatássorozatunkon is részt vehet.

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
 
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
 
Mi az az MACD?
 
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
 
Mi az RSI?
 
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
 
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
 
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.