Az MNB is rábólintott az MKB államosítására

2014.09.25. 16:24

Engedélyezte a magyar állam tulajdonszerzését az MKB Bank Zrt.-ben az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. A döntés egyúttal a bank által teljesen vagy részben birtokolt leányvállalatokban való állami tulajdonszerzést is jelent.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa jóváhagyta, hogy a magyar állam 99,99 százalékos tulajdonrészt (közvetlen befolyásoló részesedést) szerezzen az MKB Bank Zrt.-ben. A jegybank az államot képviselő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium engedélykérelme alapján egyúttal döntött arról is, hogy az állam közvetett minősített befolyást szerezhet az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben és az MKB Életbiztosító Zrt.-ben, illetve közvetett befolyásoló részesedésre tehet szert az MKB Pénzügyi Zrt.-ben, az MKB EUROLEASING Pénzügyi Zrt.-ben, az MKB EUROLEASING Autóhitel Zrt.-ben és az EXTER-IMMO Zrt.-ben.

Az MKB Bank Zrt. székháza BudapestenForrás: MTI/Soós Lajos

A jogszabályok szerint az MNB engedélye szükséges pénzügyi intézményben való befolyásoló részesedés, illetve biztosítóban való minősített befolyás megszerzéséhez. A jegybank azt követően döntött az engedély megadásáról, hogy a kérelmező hiánytalanul benyújtotta az ehhez szükséges, a jogszabály által előírt dokumentumokat.

Mint emlékezetes, a jegybanki engedélyeztetési folyamatra azt követően került sor, hogy a kormány 2014. július végén hozott határozatában egyetértett az MKB Bank Zrt. jegyzett tőkéjének 99.99 százalékát kitevő részvények megvásárlásával a Bayerische Landesbanktól, és tudomásul vette az erre vonatkozó szerződést.