Vágólapra másolva!
Pilótái 10 napja tartó sztrájkja miatt az Air France azonnali hatállyal elvetette a Franciaországon és Hollandián kívüli úti célokra tervezett fapados leányvállalatának, a Transavia Europe fejlesztésére vonatkozó terveit. A pilóták szeptember 15. óta sztrájkolnak, és terveik szerint szeptember 30-ig folytatják is azt, napi 20 millió eurós kárt okozva a vállalatnak. 
Vágólapra másolva!

Letett a nagy átalakításokat célzó programjáról az Air France-KLM, mely a pilótáinak nagy ellenkezése miatt volt kénytelen a lépés mellett dönteni.

Az 1998. óta bekövetkezett legsúlyosabb sztrájkot az Air France-KLM két hete bejelentett Perform 2020 névre keresztelt programja váltotta ki. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a terv keretein belül az üzemi költségek folyamatos csökkentése és a Transavia nevű fapados üzletágának fejlesztését tűzte ki célul a cég. A pilóták attól tartanak, hogy a változások következtében kikerülnek az Air France jelenlegi francia és holland Transavia egységeiből és egy olyan európai részleghez kerülnek, ami alacsonyabb béreket és rugalmatlanabb munkarendet ígér.

A kormány is közbeavatkozott

A sztrájk a miniszterelnök beavatkozását is kivívta, az Air France legnagyobb részvényese ugyanis maga a francia kormány 16%-os részesedéssel. A miniszterelnök Manuel Valls felszólította a pilótákat sztrájk befejezésére, azzal indokolva, hogy a francia közvélemény nem ért egyet az akcióval, és mindkét féltől a tárgyalások azonnali folytatását várják.

Visszatánc

Tegnap a kormány elébe ment a dolgoknak és elárulta, hogy a vállalat elveti a Transavia Europe terveit. A hír igaznak bizonyult, a vállalat vezetősége ma jelentette be, hogy mégsem alapítják meg a Transavia Europe nevű leányvállalatukat. Ehelyett a Franciaországon belüli járatokat üzemeltető Transavia France fejlesztése mellett döntöttek. Ezzel a pilóták által kifogásolt áttelepítésekre sem lesz szükség, és ahelyett ráadásul több mint 1,000 új munkahelyet hoznak létre Franciaországban.Az Air France-KLM a döntésért cserébe viszont a sztrájk azonnali beszüntetését várják a pilótáktól.

A hírnek örülnek a cég részvényesei, mivel ezzel befejeződhet a napok óta tartó huza-vona, mely jelentős veszteségeket termelt eddig a vállalatnak. Az Air France árfolyama közel 3 százalékos pluszban mozog.

Air France napi grafikon Forrás: investor.hu